Αδικίες με τις αυξημένες προσωρινές συντάξεις!

Αδικίες με τις αυξημένες προσωρινές συντάξεις!04.11.2017Οικονομία

Χάνουν το «δώρο» του 30% όσοι έκαναν ηλεκτρονική αίτηση πριν την τροπολογία

Αδικίες με το «καλημέρα» δημιούργησε το νέο καθεστώς απονομής προσωρινών συντάξεων, καθώς η χθεσινή τροπολογία που «πριμοδοτεί» με ένα επιπλέον 30% το ποσό της προσωρινής σύνταξης δεν προέβλεψε δύο σημαντικές παραμέτρους:

1 Την αναδρομικότητα που θα έπρεπε να προβλεφθεί για τις περιπτώσεις συνταξιούχων που κατέθεσαν ηλεκτρονική

αίτηση στον ΕΦΚΑ λίγο πριν από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος. Παρότι, δηλαδή, ορισμένοι έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση (πριν από την ψήφιση της τροπολογίας), δεν θα λάβουν προσωρινή σύνταξη στο 80% της οριστικής, καθώς δεν ορίζεται στην τροπολογία η αναδρομική ισχύς της.

2 Το περιθώριο των δύο μηνών που μεσολαβεί μέχρι να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη και προκαλεί πρόβλημα ρευστότητας τους συνταξιούχους εν αναμονή. Το διάστημα αυτό δίνεται στις υπηρεσίες για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το αίτημα συνταξιοδότησης. Το δίμηνο χρειάζεται για να εξακριβωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις ή αν τυχόν έχουν δηλωθεί ανακριβή στοιχεία στην αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής.
Ωστόσο οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να περάσουν αυτούς τους δύο μήνες χωρίς έσοδα, καθώς έχουν διακόψει την εργασία τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωρινή σύνταξη θα υπολογίζεται πλέον όπως η οριστική (άθροισμα εθνικής - ανταποδοτικής) και θα ανέρχεται στο εξής στο 80% της οριστικής σύνταξης, εφόσον η σχετική αίτηση κατατεθεί ηλεκτρονικά, δηλαδή μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ. Με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου η προσωρινή σύνταξη ανέρχεται στο 50% της οριστικής, δεν ξεπερνά τα 768 ευρώ και τη λαμβάνουν όλοι όσοι υποβάλλουν τα χαρτιά τους για τη σύνταξη στα γκισέ του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τη νέα προσωρινή σύνταξη ευνοούνται δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι με αποδοχές κοντά στα 1.500 ευρώ, υπάλληλοι ΔΕΚΟ - τραπεζών καθώς και έμποροι ασφαλισμένοι μέχρι πρότινος στις ανώτερες κατηγορίες του ΟΑΕΕ.

Να σημειωθεί πως σήμερα δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη στις περιπτώσεις που εκκρεμεί αίτηση εξαγοράς πλασματικού χρόνου, υπάρχει εμπλοκή χρόνου ασφάλισης του εξωτερικού, υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, αλλά όχι βεβαίωση χρόνου ασφάλισης από τον δεύτερο φορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα