Στουρνάρας: Στο όριο θεσμικής εκτροπής!

Στουρνάρας: Στο όριο θεσμικής εκτροπής!05.11.2017Πρόσωπα

Σφοδρή ενόχληση σε πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους από τις ανάρμοστες διαρροές και τα προσωπικά παιχνίδια του διοικητή της ΤτΕ που άρχισε να «ενοχλεί» ακόμα και την τρόικα. Αυστηρό τελεσίγραφο από την ΕΚΤ!

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει το δεύτερο πιλοτικό άνοιγμα στις αγορές με την ανταλλαγή

(swap) κρατικών ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ, σφοδρό εκνευρισμό προκαλεί σε τραπεζικούς και πολιτικούς κύκλους εντός και εκτός Ελλάδας η συνεχιζόμενη «αποστασιοποίηση» του διοικητή της ΤτΕ από την εθνική προσπάθεια και μάλιστα με μεθόδους που αγγίζουν το όριο της έμμεσης υπονόμευσης. Πρώτη φορά, μάλιστα, διαπιστώνονται ρωγμές και στη σχέση εμπιστοσύνης των δανειστών προς το πρόσωπο του διοικητή της ΤτΕ, εξαιτίας της «ατομικής ατζέντας» του τελευταίου, που υπερβαίνει τον θεσμικό ρόλο του και διολισθαίνει σε πολιτικού τύπου προκαταλήψεις...

Η συνεχιζόμενη «θεσμική εκτροπή» στη συμπεριφορά του κ. Στουρνάρα, με τις ανάρμοστες διαρροές, τις δημόσιες συστάσεις και τα προσωπικά παιχνίδια στο πλαίσιο της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, φαίνεται πως έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει. Ηδη βρίσκεται αντιμέτωπος με αυστηρό τελεσίγραφο, που αυτή τη φορά έχει αποστολέα ανώτατα κλιμάκια της ΕΚΤ.

Μετά και τις πρόσφατες επαινετικές δηλώσεις των δανειστών για την πορεία προσαρμογής του ελληνικού προγράμματος, η κυβέρνηση Τσίπρα αισθάνεται ενισχυμένη στην αντιπαράθεσή της με τον κεντρικό τραπεζίτη, η θέση του οποίου είναι πλέον πολύ πιο ευάλωτη σε σχέση με το ξεκίνημα της θητείας του. Κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν πλέον την έντονη ενόχλησή τους για τον δεσποτικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Στουρνάρας διοικεί την Τράπεζα της Ελλάδος, παραβιάζοντας πολλές φορές διατάξεις του Καταστατικού της (που έχουν ισχύ νόμου) και μη δίνοντας λογαριασμό για δηλώσεις και πράξεις του, ούτε καν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ιδρύματος που αποτελεί και το ανώτατο διοικητικό όργανο.

Ενδεικτική της νοοτροπίας του κ. Στουρνάρα είναι η πλήρης παράκαμψη των δύο αντιπροέδρων, η διαμόρφωση συμμαχιών με συνδικαλιστές από τον γνώριμο σε αυτόν χώρο του ΠΑΣΟΚ, η χρήση του budget προβολής και δημοσίων σχέσεων με αμιγώς προσωπικά κριτήρια, αλλά και οι δημόσιες κινδυνολογικές παρεμβάσεις του, π.χ. για «γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης», «επιτάχυνση των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων», «άμεση προώθηση εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων», καθώς και η συνεχιζόμενη υπόμνηση του χαμένου εδάφους και των 86 δισ. ευρώ που κόστισε στη χώρα η «διαπραγμάτευση Βαρουφάκη». Οι παραπάνω μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τον ρόλο ενός κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος, εκτός από θεματοφύλακας της χρηματοπιστωτικής επάρκειας, διαφάνειας και φερεγγυότητας, είναι και εγγυητής της οικονομικής σταθερότητας.

Κάτι τέτοιο προϋποθέτει από την πλευρά της ΤτΕ στήριξη λεπτών κυβερνητικών χειρισμών στο μέτωπο με τους δανειστές, όπως η πρόσφατη «δοκιμαστική έξοδος» στις αγορές, την οποία ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε να υπονομεύσει χαρακτηρίζοντάς την πρώιμη και λέγοντας δημόσια ότι καλύτερο θα ήταν να έχουν προηγηθεί κάποιες «εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις» (η στήριξη γενικών πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης προβλέπεται από το καταστατικό της ΤτΕ!).

Κερασάκι στην τούρτα υπήρξε ασφαλώς η περίεργη διαρροή του πορίσματος για τα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Πειραιώς. Οπως εκτιμούν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση προσωπικών επιδιώξεων, γκρεμίζοντας ταυτόχρονα τη μετοχή του μεγαλύτερου πλέον χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο κ. Στουρνάρας δεν έχει πρόβλημα να παρατείνει την «προβληματικότητα» στη διεθνή εικόνα των ελληνικών τραπεζών, ώστε να παραμένει ο βασικός εντολοδόχος - τοποτηρητής των δανειστών, επιβάλλοντας πολιτικές και πρόσωπα της δικής του επιλογής.

Η ιδιότυπη αυτή «υπέρβαση εξουσίας» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διφυή υπόσταση της ΤτΕ, που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία αλλά και ως Αρχή που ασκεί δημόσια εξουσία. Οπως επισημαίνουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, η λεπτή κόκκινη γραμμή μεταξύ της ανεξάρτητης υπόστασης και της ανεξέλεγκτης λειτουργίας έχει διαρραγεί, με αποτέλεσμα την άσκηση εξουσίας πέρα από τον δημόσιο σκοπό που της έχει ανατεθεί και υποστηρίζεται με τα χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου.

Αλλά και η περιβόητη τεχνοκρατική επάρκεια του εν λόγω διοικητή αμφισβητείται εσχάτως, τουλάχιστον ως προς την προώθηση των συμφερόντων της χώρας. Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στο παράδειγμα της Ιταλίας, όπου η εκεί Κεντρική Τράπεζα έδωσε μάχη για τη σωτηρία προβληματικών τραπεζών και απέφυγε το «bail in» κατά παράβαση ευρωπαϊκών προβλέψεων, υποχρεώνοντας ακόμη και τον Σόιμπλε να κάνει τα στραβά μάτια. Τέλος, η επικοινωνία των πεπραγμένων της τράπεζας υπολείπεται σημαντικά από ένα ανεκτό επίπεδο διαφάνειας. Σημαντικές αποφάσεις συνοδεύονται από εκκωφαντική σιωπή ή λακωνικά δελτία Τύπου, ενώ για προσωπικές υποθέσεις του διοικητή, όπως η δικαστική εμπλοκή της συζύγου του στα «αμαρτωλά» διαφημιστικά κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ, χρησιμοποιείται η επίσημη επικοινωνία του ιδρύματος!

Την ίδια ώρα, στην ιστοσελίδα της ΤτΕ πυκνώνουν τα δελτία Τύπου με τις δημόσιες παρεμβάσεις του διοικητή, ο οποίος συνεχώς νιώθει την ανάγκη να κάνει έμμεση αντιπολίτευση. Από μόλις έξι το 2014 έφτασαν τα 25 το 2016 και ήδη φέτος το νούμερο αυτό έχει ξεπεραστεί. Πολλές από αυτές τις αναρτήσεις εμπεριέχουν στην πράξη και πολιτικού χαρακτήρα τοποθετήσεις, κατά παράβαση του καταστατικού της τράπεζας, αλλά και του νόμου 4346/2015 που απαγορεύει την πολιτική δράση ανώτατων τραπεζικών στελεχών, πόσο μάλλον του κεντρικού τραπεζίτη...

Το πάθος με τη δημοσιότητα και η προσωπική ατζέντα του κυρίου Στουρνάρα δεν έχουν περάσει απαρατήρητα και από αρμόδιους ευρωπαϊκούς κύκλους, οι οποίοι σε αυτή τη συγκυρία, προς απογοήτευση ίσως του κυρίου διοικητή, επιθυμούν να «τροχοδρομήσει ομαλά» το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για «τορπίλη» στην τρίτη αξιολόγηση

«Τορπίλη» της Τραπέζης της Ελλάδος στην τρίτη αξιολόγηση, με εύλογα ερωτήματα για τις περίεργες κινήσεις που φαίνεται ότι γίνονται στο Μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου. Οπως έχει αποκαλύψει πρόσφατα η «δημοκρατία», το παιχνίδι που παίζεται με διαρροές και sms με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς προκαλεί ερωτήματα για τις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν.

Τόσο πριν όσο και μετά την αύξηση του 2015, στον Τύπο έκανε την εμφάνισή του πλήθος δημοσιευμάτων, στα οποία εμφανίζονται να έχουν ενεργήσει παράτυπα όλοι όσοι ασχολήθηκαν με δάνεια πελατών από την Τράπεζα Πειραιώς από πολύ νωρίς και προτού καταλήξει το πόρισμα στα χέρια της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με τις δικές της ανακοινώσεις προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οπως έχει γράψει η «δημοκρατία», είναι χαρακτηριστικό πως τα δημοσιεύματα ξεκινούν στις 14/09/17 και συνεχίζουν καταρχήν επί πέντε μέρες με μια πρώτη κορύφωση σε εφημερίδα στις 19/09/17, όπου το θέμα γίνεται πρωτοσέλιδο, προεξοφλώντας μάλιστα και τη διαρροή του πορίσματος.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου η τιμή της μετοχής τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και των λοιπών τραπεζών έχει αρχίσει να βυθίζεται. Και ενώ επιχειρούνταν «damage control» από την Τράπεζα Πειραιώς, παρενέβη η Τράπεζα της Ελλάδος με sms συνεργάτη του κ. Στουρνάρα (!) σε δημοσιογράφους, υποδεικνύοντας την ύπαρξη δυνητικής ζημίας...

Keywords
Τυχαία Θέματα