Αρχισαν οι δοκιμές στις ΗΠΑ του πρώτου πειραματικού εμβολίου

Αρχισαν οι δοκιμές στις ΗΠΑ του πρώτου πειραματικού εμβολίου17.03.2020Νέα

Θα χορηγηθεί σταδιακά σε 45 εθελοντές!

Πυρετωδώς συνεχίζονται στις ΗΠΑ οι έρευνες που μπορεί να οδηγήσουν στην κυκλοφορία του πρώτου εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού. Τη Δευτέρα άρχισαν στο Σιάτλ οι κλινικές δοκιμές για την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας πειραματικού εμβολίου για την πρόληψη του Covid-19.

Ο πρώτος από τους εθελοντές που συμμετέχουν

στις κλινικές δοκιμές, που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και διεξάγονται στο Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας Kaiser Permanente του Σιάτλ, έλαβε το πειραματικό εμβόλιο τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press που επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο, συνολικά 45 άτομα θα λάβουν εθελοντικά διαφορετικές δόσεις από το πειραματικό εμβόλιο. Την ίδια ώρα, εμβόλιο που αναπτύσσεται σε γερμανικό εργαστήριο έγινε η αιτία να ξεσπάσει η Ανγκελα Μέρκελ κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι προσπαθούν να ιδιοποιηθούν τη γερμανική έρευνα.

Όλα ξεκίνησαν όταν δημοσίευμα της «Welt am Sonntag» υποστήριξε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόσφερε 1.000.000.000 δολάρια (900.000.000 ευρώ) στη γερμανική φαρμακευτική βιομηχανία CureVac για να εξαγοράσει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσει, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για τους Αμερικανούς πολίτες.

Παράλληλα, το πειραματικό αντιιικό φάρμακο remdesivir φαίνεται ότι αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Οι κλινικές δοκιμές, που έχουν ξεκινήσει σε ΗΠΑ και Κίνα, αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα εντός του Απριλίου, σημείωσε ο Γιώργος Κόκοτος, καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης, τα γαλλικά εργαστήρια Sanofi και η αμερικανική Regeneron ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της δράσης κατά του κορονοϊού του ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου Kezvara, που κυκλοφόρησε το 2017 για τη θεραπεία της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα