Υπό αναστολή δάνεια, φόροι και εισφορές!

Υπό αναστολή δάνεια, φόροι και εισφορές!16.03.2020Άρθρα

Επιτέλους, κοινή λογική! Δεσμεύσεις από Σταϊκούρα για πολίτες και επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από την πανδημία

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Θετικά μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας απέναντι στον κορονοϊό σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνουν ακόμα και αναστολή δανειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως είχε υποδείξει με άρθρο-παρέμβαση και η «δημοκρατία».

Μιλώντας χθες στην

τηλεόραση του Σκάι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι έχει υποβάλει αίτημα προς τις τράπεζες για μέτρα αναστολής των δόσεων δανείων, ενώ εξήγγειλε πως το μέτρο αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, που ισχύει ήδη για τις εταιρίες που έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή, θα επεκταθεί και σε αυτές που δεν έχουν κλείσει, αλλά έχουν υποστεί μεγάλη πτώση τζίρου. Για το εύρος της αναστολής είπε πως, προς το παρόν, «είναι τέσσερις μήνες για τις φορολογικές υποχρεώσεις και τρεις για τις ασφαλιστικές, αλλά θα δούμε τις εξελίξεις».

Για τα τραπεζικά δάνεια όσων πλήττονται από την επιδημία ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «ζητάμε από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και σε ρυθμίσεις που έχουν πολίτες και επιχειρηματίες με το τραπεζικό σύστημα».

Εξήγησε όμως ότι «είναι πρωτοβουλία του τραπεζικού συστήματος. Η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει». Αναφέρθηκε και στις επόμενες ημέρες, όταν γίνει καταβολή των συντάξεων, λέγοντας ότι «καλό είναι να μην πάνε όλοι ταυτόχρονα σε τραπεζικά υποκαταστήματα, να διαχυθεί αυτό μέσα στις μέρες. Τους παρακαλώ να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πρέπει να περιορίσουμε τις διά ζώσης συναλλαγές, είναι θέμα ατομικής ευθύνης και συλλογικής συνείδησης».

Παράλληλα εξετάζεται και η δυνατότητα χορήγησης δάνειων με εγγύηση Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται, υπό τον όρο ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Εξάλλου, ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί πέραν της 30ής Απριλίου η ημερομηνία προστασίας της πρώτης κατοικίας, σημειώνοντας ότι το «πάγωμα» των πλειστηριασμών είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων άρσης της αβεβαιότητας και αποφυγής της αναταραχής σε νοικοκυριά και τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπό,ypo