Απόφαση-σταθμός στις ΗΠΑ για τα παιδιά μεταναστών

Απόφαση-σταθμός στις ΗΠΑ για τα παιδιά μεταναστών 28.06.2018Ειδήσεις

Να μη χωρίζονται από τους γονείς αποφάσισε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Φρένο στη μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ εέβαλε την Τρίτη ο συντηρητικός ομοσπονδιακός δικαστής της Καλιφόρνιας Ντέινα Σαμπρό. Ο δικαστής αποφάσισε πως οι υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να χωρίζουν τους παράτυπους

μετανάστες από τα παιδιά τους όταν προχωρούν σε συλλήψεις ανθρώπων που περνούν τα σύνορα με το Μεξικό, ενώ παράλληλα απεφάνθη ότι θα πρέπει να επανενωθούν όλες οι οικογένειες που χωρίστηκαν μετά τη σύλληψή τους.

Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, ελήφθη μετά την προσφυγή της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLU στη Δικαιοσύνη και αφορά ολόκληρη τη χώρα. Η Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες προσέφυγε εναντίον του διαχωρισμού των οικογενειών, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματά τους και την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών.

Την ίδια ώρα, αναταραχή επικρατούσε χθες και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, καθώς η 28χρονη Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτές (από το πολιτικό «άρμα» του Μπέρνι Σάντερς) επικράτησε στις προκριματικές εκλογές της Νέας Υόρκης του βουλευτή Τζο Κράουλι, με ποσοστό 57,5%, έναντι 42,5%, σημειώνοντας άλλη μία νίκη για την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η 28χρονη ισπανόφωνη σερβιτόρα δεν κατάφερε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό της στο άκουσμα των αποτελεσμάτων που έκαναν σαφές πως κατάφερε να νικήσει τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος στην κομητεία του Κουίνς, τον άνθρωπο που έχει στο βιογραφικό του 10 συναπτά έτη προϋπηρεσίας στον θώκο. Η νεαρή κοπέλα ήταν στα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς, στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, και διεξήγαγε την εκστρατεία της με συνθήματα για αλλαγή και στροφή των Δημοκρατικών προς τα αριστερά. Αξίζει να σημειωθεί πως στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου αντίπαλός της θα είναι ο ελληνικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνος δρ Αντώνης Παππάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα