«Στην Εντατική» η κυβέρνηση της Γερμανίας

«Στην Εντατική» η κυβέρνηση της Γερμανίας28.06.2018Ειδήσεις

Ναυάγησαν χθες οι συνομιλίες της Μέρκελ με τους εταίρους της! Παραμένει «βράχος» ο Ζέεχοφερ, «μυρίζει» πρόωρες εκλογές

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Σε πιθανή αιτία... διαζυγίου για τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό μετεξελίσσεται πια το Μεταναστευτικό, καθώς χθες οι πολύωρες συνομιλίες ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ και στους εταίρους της κατέληξαν σε ναυάγιο.

Μόλις τρεις μήνες

μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η σιδηρά κυρία μοιάζει πλέον να ασφυκτιά πολιτικά, υπό το βάρος του τελεσιγράφου του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ, αλλά και υπό την πίεση πως, αν δεν... συμμορφωθεί, τότε εκείνος μονομερώς θα προβεί σε ενέργειες που καταφανώς θα υπονομεύουν τη μεταναστευτική πολιτική της και, το κυριότερο, θα την παρακάμπτουν.

Το φάντασμα των πρόωρων εκλογών, λοιπόν, πλανάται ξανά πάνω από τη γερμανική γη, ενώ, αν τα πράγματα κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, η Μέρκελ θα φτάσει ως τις κάλπες βαριά πληγωμένη πολιτικά.

«Σε όλα τα θέματα, περιλαμβανομένης της μεταναστευτικής πολιτικής, η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στον συνασπισμό (...) Δεν είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι αυτήν την εβδομάδα έχουμε περιέλθει σε τέλμα και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί» δήλωνε χθες η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες, ενώ όταν ρωτήθηκε αν προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, εμφανώς ανήσυχη απάντησε: «Δεν γνωρίζω. Για να είμαι ειλικρινής, περιμένουμε να δούμε». Στη σοβαρότητα της κατάστασης αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Φόλκερ Κάουντερ, λέγοντας πως «όντως τα πράγματα είναι σοβαρά».

Το CSU, πάντως, δεν δείχνει διάθεση να οπισθοχωρήσει από τις θέσεις που έχει εκφράσει στην καγκελάριο ο ίδιος ο Ζέεχοφερ. «Από την ερχόμενη εβδομάδα θέλουμε οι μετανάστες να απορρίπτονται στα σύνορα, εάν έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και πρέπει κατά συνέπεια να περάσουν τη διαδικασία ασύλου εκεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους «σκληρούς» του κόμματος, ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Ολοι τώρα προσμένουν την Κυριακή, όταν 48 ώρες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, στην οποία η Μέρκελ θα επιχειρήσει να αποσπάσει ευρωπαϊκή συμφωνία για το Προσφυγικό που θα ικανοποιεί όμως και τους εταίρους της στο εσωτερικό της κυβέρνησης, οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, και, κυρίως, αν διά του Ζέεχοφερ θα αψηφήσουν την καγκελάριο, εισάγοντας ελέγχους στα σύνορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα