Ανακωχή στα ΑΕΙ από την υπόσχεση Γαβρόγλου για 34.000.000 ευρώ

Ανακωχή στα ΑΕΙ από την υπόσχεση Γαβρόγλου για 34.000.000 ευρώ16.07.2018Παιδεία

Τι συμφώνησαν στα Ιωάννινα οι πρυτάνεις με τον υπ. Παιδείας

Χρόνο και χρήμα ζητούν τα πανεπιστήμια από την κυβέρνηση, και αυτή τούς κλείνει το μάτι. Θερμό, όπως το καλοκαίρι, φαίνεται ότι είναι το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των πρυτανικών Αρχών

και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Στη γεφύρωση του «χάσματος» καταλυτικό ρόλο φέρεται ότι έπαιξε και η επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση 34.000.000 ευρώ που υποσχέθηκε στα τέλη του 2017 το υπουργείο Παιδείας και η οποία αποτέλεσε σημαντική χρηματική ανάσα για τα ταμεία των ανώτατων ιδρυμάτων.

Κάπως έτσι και χωρίς μέτωπο αντιπαράθεσης, πρυτάνεις και υπουργός Παιδείας συζήτησαν τις προηγούμενες ημέρες στα Ιωάννινα στο πλαίσιο της 88ης συνόδου των πρυτάνεων. Τα πανεπιστήμια τώρα ζητούν επιπλέον χρόνο για να εφαρμόσουν τις προβλέψεις του νόμου Γαβρόγλου για τη διοικητική διάρθρωσή τους, τους ΕΛΚΕ (Λογαριασμούς Ερευνας) και τους Οργανισμούς Λειτουργίας.

Οι πρυτάνεις ζήτησαν προθεσμία έως τη λήξη του ημερολογιακού έτους για την ολοκλήρωση της σύνταξης των οργανισμών των πανεπιστημίων. Η σύνοδος των πρυτάνεων συζήτησε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια λόγω της μείωσης του προσωπικού όλων των κατηγοριών και ζητεί την άμεση προκήρυξη των θέσεων του αφυπηρετούντος προσωπικού από 1/9/2018.

Στα οικονομικά θέματα, οι πρυτανικές Αρχές ζητούν πόρους για τις Μονάδες Διασφάλισης Ποιότητας στα Πανεπιστήμια από το ΕΣΠΑ, αλλά και διατήρηση της χρηματοδότησης του τακτικού Προϋπολογισμού των ΑΕΙ για το 2019 τουλάχιστον ίση με το άθροισμα της τακτικής επιχορήγησης του 2018 και της έκτακτης επιχορήγησης που δόθηκε τον Ιούνιο του 2018.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των φοιτητικών εστιών, τα πανεπιστήμια πετούν το μπαλάκι στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης), το οποίο, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, θα πρέπει να έχει την πλήρη ευθύνη διαχείρισης και λειτουργίας των κτιρίων, ενώ όσον αφορά κτίρια ιδιοκτησίας των ιδρυμάτων των οποίων η χρήση έχει εκχωρηθεί στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το δεύτερο να αναλαμβάνει πλήρως όλες τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων. Για τα πανεπιστήμια που έχουν ιδιόκτητα κτίρια, οι σχετικές εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των κτιρίων να γίνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ύστερα από την υποβολή σχετικών αντίστοιχων μελετών από τα πανεπιστήμια.

Αντ. Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα