Ο «σουλτάνος» γιόρτασε ξανά το αποτυχημένο πραξικόπημα!

Ο «σουλτάνος» γιόρτασε ξανά το αποτυχημένο πραξικόπημα!16.07.2018Πρόσωπα

Δεξιώθηκε συγγενείς των 250 θυμάτων και δήλωσε από τη γέφυρα του Βοσπόρου ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να «ξεχάσει»

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Σαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να στείλει ξανά πολιτικά μηνύματα στους αντιπάλους του και με καθαρά επικοινωνιακή διάθεση αντιμετώπισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη δεύτερη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος, που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2016.

«Δεν θα ξεχάσουμε τη 15η Ιουλίου και δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί» δήλωνε ο «νεοσουλτάνος» στο γεύμα που παρέθεσε

στην Αγκυρα σε συγγενείς των περίπου 250 θυμάτων εκείνης της δύσκολης -για την Τουρκία- νύχτας και ενώ είχε προηγηθεί θρησκευτική τελετή σε τζαμί της τουρκικής πρωτεύουσας. Χθες βράδυ ο Ερντογάν βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και εκφώνησε ομιλία από τη γέφυρα του Βοσπόρου. Τη γέφυρα, η οποία είχε καταληφθεί από δυνάμεις των πραξικοπηματιών και όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες Τούρκοι που επιχείρησαν να αντισταθούν.

Παράλληλα, και ενώ πολλοί πολίτες επισκέπτονταν τους τάφους των θυμάτων του πραξικοπήματος, τα τηλεοπτικά κανάλια στην Τουρκία μετέδιδαν πλάνα από τη νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016, καθώς βέβαια και το σποτ της προεδρίας.

Ενα σποτ διάρκειας ενάμισι λεπτού που -με καθαρά προπαγανδιστική υπέρ του Ερντογάν πρόθεση- έστελνε το μήνυμα: «Ο θεός ας αναπαύσει τους ήρωές μας. Θα τους ευγνωμονούμε. Δεν θα λησμονηθούν ποτέ». Η αποτυχία του πραξικοπήματος έχει χαρακτηριστεί από τον Ερντογάν «νίκη της δημοκρατίας». Ωστόσο η άγρια καταστολή που ακολούθησε, με τη σύλληψη τουλάχιστον 80.000 ανθρώπων, την απόλυση άλλων 100.000 αντιφρονούντων από θέσεις-κλειδιά στο δημόσιο και το λουκέτο σε 140 μέσα ενημέρωσης, σε συνδυασμό με την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δεν θυμίζει και τόσο... δημοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, ανήμερα της επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ο σουλτάνος, ο οποίος έχει πια συγκεντρώσει στα χέρια του υπερεξουσίες, έσπευσε με την υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων να αναδιαρθρώσει περαιτέρω τον κρατικό μηχανισμό - πάντα στα μέτρα του. «Διαφημίζοντας» ότι μια προεδρία με ισχυρές εκτελεστικές εξουσίες είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η διακυβέρνηση, να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλιστεί η ασφάλεια.

Στόχος από τώρα η δεύτερη τετραετία στον Λ. Οίκο

Χειμαρρώδης, όπως το συνηθίζει άλλωστε, όσο όμως και αποκαλυπτικός ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της «Daily Mail». Μιλώντας στον δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν, τόνισε πως σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ δεν δίστασε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη συζήτηση που είχε με τη βασίλισσα Ελισάβετ!

«Λοιπόν, έχω κάθε πρόθεση να είμαι (υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ). Ολοι φαίνεται πως το θέλουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ ερωτώμενος για τις προθέσεις του σχετικά με την προεδρία, προσθέτοντας πως δεν βλέπει να υπάρχει κάποιος υποψήφιος των Δημοκρατικών που θα μπορούσε να τον κερδίσει στις εκλογές. «Δεν βλέπω κανέναν. Τους ξέρω όλους και δεν βλέπω κανέναν» είπε με νόημα.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν συζήτησε με τη βασίλισσα για το Brexit, ο Τραμπ απάντησε πως «το έκανα. Είπε ότι είναι -και έχει δίκιο- πολύ περίπλοκο πρόβλημα, νομίζω ότι κανείς δεν είχε ιδέα πόσο περίπλοκο επρόκειτο να είναι. Ολοι νόμιζαν “είναι πολύ απλό, είμαστε μέσα (στην Ε.Ε.) ή δεν είμαστε, οπότε θα δούμε”».
Οσο για την άποψη που σχημάτισε για την 92χρονη Ελισάβετ; Είναι «απίστευτη γυναίκα, πολύ ευφυής, πολύ όμορφη. Οταν λέω όμορφη, εννοώ μέσα κι έξω. Είναι όμορφη γυναίκα» υπογράμμισε χωρίς δισταγμό ο Αμερικανός πρόεδρος. Ερώτηση τού έγινε βέβαια και για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον Τραμπ να απαντά πως «τα πάω καλά μαζί του, ναι. Είναι πολύ έξυπνος, σπουδαία προσωπικότητα, είναι αστείος και σκληρός, καλός διαπραγματευτής».

Keywords
Τυχαία Θέματα