Πώς «μοιράζονται» οι βουλευτές της Ν.Δ. στον νομό Αττικής

Πώς «μοιράζονται» οι βουλευτές της Ν.Δ. στον νομό Αττικής15.07.2018Πρόσωπα

Το «σπάσιμο» των δύο μεγάλων περιφερειών προκάλεσε προβληματισμό στα στελέχη της Ν.Δ., που αναζητούν πλέον σε ποιον τομέα θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές. Ποιοι έχουν αποφασίσει και ποιοι αμφιταλαντεύονται

Από τον
Φίλιππο Πανταζή

Γράφουν και σβήνουν ονόματα στη Ν.Δ., όσο καταρτίζουν τις εκλογικές λίστες και προετοιμάζονται για τις προσεχείς εθνικές κάλπες, που, όπως λένε, μπορεί να στηθούν ανά πάσα στιγμή.

Ο κομματικός μηχανισμός λειτουργεί σε φουλ ρυθμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί συνεργάτες του χαράσσουν τις επόμενες κινήσεις, σταθμίζοντας τις εξελίξεις και επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Η αιφνιδιαστική αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών έδωσε τροφή για νέα σενάρια, ένα από τα οποία θέλει το ταυτόχρονο στήσιμο τριών εκλογών τον επόμενο Μάιο. Ωστόσο, στο «γαλάζιο» επιτελείο δεν αποκλείουν καθόλου και το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές ακόμα και για το προσεχές φθινόπωρο, εφόσον διαπιστωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου πως δεν μπορεί να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων.

Την «τράπουλα» ήρθε να ανακατέψει ακόμα περισσότερο ο «Κλεισθένης», ο οποίος αποτελεί πλέον επίσημα νόμο του κράτους και, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει (με την ψήφο και της Ν.Δ.) την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής. Εξέλιξη, πάντως, την οποία δεν υποδέχτηκαν θετικά όλοι οι βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα εξέφρασαν τις ενστάσεις τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τις τετ α τετ συναντήσεις τους την περασμένη Πέμπτη.

«Η Περιφέρεια Αττικής παρασύρεται από τη Β΄ Αττικής και τεμαχίζεται αδίκως» έλεγε «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός, την ίδια ώρα που συνάδελφός του αναγνώριζε πως, εάν ο νόμος που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή ίσχυε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, η Ν.Δ. με τα ίδια ποσοστά θα κέρδιζε στη Β΄ Αθήνας τρεις με τέσσερις λιγότερες έδρες, που θα κέρδιζε σε άλλες περιφέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, για να αποφευχθεί νέο κύμα εσωστρέφειας, εμμέσως έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στη σχετική ψηφοφορία, προτρέποντας τους διαφωνούντες βουλευτές να αποφύγουν το «παρών» (όπως σκέφτονταν) και να συνταχθούν με την επίσημη κομματική γραμμή.

Το πιο έντονο πρόβλημα, υπό τα νέα δεδομένα, φέρεται ότι το αντιμετωπίζουν οι βουλευτές που εκλέγονται περισσότερο με το όνομά τους και τις δημόσιες παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ και λιγότερο με τις διαπροσωπικές σχέσεις τους με τους ψηφοφόρους τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη γενικότερη εξέλιξη, αλλά και τη θετική γνώμη του κόμματός του, θεωρώντας ότι έτσι περιορίζεται η δυναμική του.
Μάλιστα, μέσω twitter, ζητά τη γνώμη των διαδικτυακών ακολούθων του, σχετικά με τον τομέα της Β΄ Αθήνας στον οποίο θα είναι υποψήφιος.

Ο άλλος αντιπρόεδρος της Ν.Δ.: Κωστής Χατζηδάκης, αν και με αριθμητικούς όρους θα τον συνέφερε να κατεβεί στον βόρειο τομέα, αφού εκεί είχε τις περισσότερες ψήφους, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, καθώς -σύμφωνα με συνεργάτες του- η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως οι εσωκομματικές ισορροπίες, η κατανομή των υποψηφιοτήτων, οι ανάγκες του κόμματος κ.ά. Πρόθυμος να κατέβει όπου τον χρειάζεται η παράταξη, ως «στρατιώτης» αυτής, εμφανίζεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ και ο Νίκος Δένδιας ακόμα σταθμίζει τα δεδομένα, κινούμενος ανάμεσα στον βόρειο και τον νότιο.

Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δυτικό τομέα της Β' Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, η Νίκη Κεραμέως θα είναι στον βόρειο, όπως πιθανότατα και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ τον νότιο τομέα δείχνουν να επιλέγουν η Σοφία Βούλτεψη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Αννα Ασημακοπούλου.
Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Βλάχος και ο Μάκης Βορίδης θα είναι υποψήφιοι στην Ανατολική Αττική, ο Θανάσης Μπούρας στη Δυτική, ενώ η Γεωργία Μαρτίνου ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τομέα στον οποίο θα είναι υποψήφια.

Εκτός των δύο περιφερειών, οι «γαλάζιες» λίστες είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους έτοιμες, με ανοιχτές πάντως και κάποιες θέσεις για ηχηρά ονόματα και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Στην προεκλογική μάχη έχουν ήδη μπει και αρκετά νέα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο σύμβουλός του σε θέματα επικοινωνίας Μακάριος Λαζαρίδης στην Καβάλα, ο Φίλιππος Φόρτωμας στις Κυκλάδες, ο γιατρός Σπύρος Τσιλιγγίρης στην Ξάνθη, η Βάσω Κόλλια στην Αττική και η Αφροδίτη Λατινοπούλου στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα