Καταγγελίες του Λαβρόφ για απελάσεις με εντολή των ΗΠΑ

Καταγγελίες του Λαβρόφ για απελάσεις με εντολή των ΗΠΑ16.07.2018Πρόσωπα

«Χωρίς καμία βάση οι κατηγορίες», η απάντηση από το υπ. Εξωτερικών

Μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος Αθήνας - Μόσχας μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση «υποχείριο» της Δύσης και των Αμερικανών.

Σε συνέντευξή του στον Λάρι Κινγκ,

ο Λαβρόφ υποστήριξε πως οι απελάσεις γίνονται σε ακολουθία της πολιτικής της Δύσης απέναντι στη χώρα του, εγκαλώντας επί της ουσίας την Ελλάδα πως κινήθηκε εναντίον της Μόσχας χωρίς αποδείξεις, όπως πράττουν και άλλες χώρες της Δύσης.

Στην Αθήνα, από την άλλη, διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν αβάσιμες τις κατηγορίες περί αμερικανικού «δακτύλου», ενώ και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε: «Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από τη μεριά των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά και να υπήρχε, δεν σημαίνει ότι θα τη δεχόμασταν».

Την ίδια ώρα πληροφορίες από το Κρεμλίνο αναφέρουν ότι η προγραμματισμένη για το φθινόπωρο επίσκεψη του Λαβρόφ βρίσκεται «στον αέρα» λόγω του τεταμένου κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες. Πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης είπε πως δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ, ενώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε πως δεν έχει ακυρωθεί η επίσκεψη.

Αποκαλύψεις

Την ύπαρξη δικτύου που παρενέβαινε στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια αποκάλυψε η χθεσινή «κυριακάτικη δημοκρατία». Οι Ρώσοι, που είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία για απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών, είχαν «άκρες» σε μητροπόλεις, στο Αγιον Ορος, σε πολιτιστικά ιδρύματα, σε «φροντιστήρια» μάθησης της ρωσικής γλώσσας, αλλά και σε δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις σωματείων.

Δημοσίευμα των «Financial Times» ανέφερε ότι η Ρωσία έκανε την παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας μέσω της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην πόλη, όπου ζει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις. Οπως αναφέρεται, οι δύο διπλωμάτες κατηγορήθηκαν ότι συνεργάστηκαν με επιχειρηματίες, με στόχο να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία για τα Σκόπια, ωστόσο μια απόπειρα δωροδοκίας απέτυχε, όταν Ελληνας αξιωματικός ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα