Ο Ερντογάν ζητά τώρα και εκλογή του μουφτή

Ο Ερντογάν ζητά τώρα και εκλογή του μουφτή16.07.2018Παρασκήνιο

Εθεσε το θέμα στον Τσίπρα, ο οποίος δεν του είπε «όχι», σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο «σουλτάνος»

Θέμα εκλογής μουφτή στη Δυτική Θράκη έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος

πρόεδρος.

«Συζητήσαμε σοβαρά και το θέμα της Δυτικής Θράκης… Αν θέλει ο Θεός, θα γίνει το θέμα του εκλεγμένου μουφτή. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν λέει όχι, μας λέει ότι θα περάσουμε σε νέο σύστημα. Θα καταργήσουμε τον διορισμό του μουφτή. Ας πούμε πως στο θέμα αυτό άναψε πράσινο φως, όμως δεν μπορούμε να πούμε πως τελείωσε η δουλειά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων της Θράκης ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας και δεν εκλέγεται, με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει θέσει αίτημα αλλαγής του συγκεκριμένου καθεστώτος και κατά την περσινή επίσκεψή του στη χώρα μας.

Παράλληλα ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις θέσεις του για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, συσχετίζοντας το θέμα με αυτό των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. «Ο Τσίπρας γνωρίζει πόσο αποφασιστικά δίνουμε τη μάχη κατά των γκιουλενιστών. Του εξήγησα για το θέμα της έκδοσης των οκτώ που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα και εκείνος έμεινε στο θέμα των δύο που παραβίασαν τα σύνορα. Συμφωνήσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια με καλή πρόθεση για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα αυτά» τόνισε στους δημοσιογράφους της χώρας του.

Μήνυμα

Στο μεταξύ μήνυμα προς την Ελλάδα περιελάμβανε η πύρινη ομιλία του Τούρκου προέδρου στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσους προστάτευσαν τους πραξικοπηματίες μετά τη 15η Ιουλίου. Ξέρουμε ποιος συνεργάστηκε με ποιον» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, κάλεσμα στην Ελλάδα να συνεργαστεί με την Τουρκία για την επίλυση του ζητήματος με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς απηύθυνε χθες ο πρέσβης στην Αθήνα Χαλίτ Τσεβίκ. «Αναμένουμε από τη γειτονική Ελλάδα, που υπέφερε από πραξικοπήματα στο παρελθόν, να συνεργαστεί για να λυθεί το ζήτημα» τόνισε.

Τουρκική προπαγάνδα για προσαγωγή ρεπόρτερ

Ενα περίεργο περιστατικό έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη, όταν, σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τρεις δημοσιογράφοι του τουρκικού καναλιού TRT προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της πόλης έπειτα από έλεγχο στο όχημα όπου επέβαιναν. Αφού πέρασαν 3,5 ώρες από την εξακρίβωση στοιχείων τους, τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι. Πρόκειται για τον εικονολήπτη Ουφούκ Καραγκιούλ, τον δημοσιογράφο Φατίχ Σαμπουντζού και τον συνεργάτη του καναλιού Μετίν Ταλού.
Τα τουρκικά ΜΜΕ που θέλησαν να εκμεταλευτούν το γεγονός ανέφεραν πως υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι τρεις τους φέρεται ότι έκαναν δοκιμαστικά γυρίσματα έξω από στρατόπεδο της περιοχής για ρεπορτάζ, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 και το ελικόπτερο με το οποίο έφτασαν στη χώρα μας οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα