Eurogroup: Σε δόσεις η δόση των 6,7 δισ. € στη χώρα μας

Eurogroup: Σε δόσεις η δόση των 6,7 δισ. € στη χώρα μας22.01.2018Οικονομία

Σε δύο μέρη, το πρώτο τον Φεβρουάριο, και ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων

Το πράσινο φως για τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup που θα επικυρώσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Ομως η εκταμίευσή της θα γίνει τμηματικά σε δύο δόσεις, με αρχή τον ερχόμενο Φεβρουάριο και ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων!

Εως σήμερα έχουν υλοποιηθεί 89 από τα 113 προαπαιτούμενα

μέτρα. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης της δόσης από τα Κοινοβούλια της ευρωζώνης και να εκταμιευθεί, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καλυφθούν και τα υπόλοιπα 24 προαπαιτούμενα.
Από το σύνολο της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ τα 5,7 δισ. θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων των τελευταίων προαπαιτουμένων, έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, από τα 5,5 δισ. ευρώ:
• Tα 3,3 δισ. θα καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου έως το τέλος Ιουνίου.
• Tα 1,9 δισ. προορίζονται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος (cash buffer).

Επειτα από έλεγχο

Tα δε υπόλοιπα 500.000.000 ευρώ αποτελούν την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπροθέσμων. Πριν από την εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι το 80% των χρημάτων που μας έχει ήδη δώσει ο ESM έχει φτάσει στην πραγματική οικονομία, μειώνοντας την καθαρή αξία από το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αν δεν υπάρξει θετική αξιολόγηση από τον ESM, είναι αδύνατον να υπάρξει καινούργια χρηματοδότηση.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αποστείλει τα επόμενα εικοσιτετράωρα στις Βρυξέλλες νεότερα στοιχεία με τις ληξιπρόθεσμες πληρωμές του Δημοσίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υποδόση των 500.000.000 ευρώ.
Το 1 δισ. που απομένει από το σύνολο της δόσης θα δοθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Μία ήμερα πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup ο απερχόμενος πρόεδρος του Euro Working Group (EWG) Τόμας Βίζερ έκανε λόγο για «ενισχυμένη επιτήρηση» μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των οφειλών της Ελλάδας στους Ευρωπαίους. Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση για το θέμα του χρέους, τόνισε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ολοκληρωθεί και έχουν οδηγήσει σε μακροχρόνια απομείωση του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 25%.

Keywords
Τυχαία Θέματα