«Τορπίλη» στη διαπραγμάτευση από το «παραλήρημα» Νίμιτς!

«Τορπίλη» στη διαπραγμάτευση από το «παραλήρημα» Νίμιτς!22.01.2018Πρόσωπα

Ο Αμερικανός μίλησε για «Μακεδόνες» και για ισχυρή ταυτότητα του κρατιδίου!

Πιο φιλοσκοπιανός και από τον... Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος με τις προκλητικές θέσεις του υπέρ της ΠΓΔΜ τορπιλίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων από το ξεκίνημά της.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sitel της γείτονος, φρόντισε να καθησυχάσει

τους Σκοπιανούς, λέγοντας ότι οι προτάσεις που κατέθεσε στη Νέα Υόρκη διασφαλίζουν και ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ.

Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, ο κ. Νίμιτς αποκάλεσε απροκάλυπτα «Μακεδόνα» έναν ομογενή της γειτονικής χώρας στις ΗΠΑ! «Μερικές φορές, στους δρόμους εδώ στη Νέα Υόρκη ένας “Μακεδόνας” έρχεται και με χαιρετά, λέγοντάς μου: “Α! Εσύ είσαι ο Νίμιτς”» είπε.

Οπως σημείωσε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της ΠΓΔΜ είναι ότι «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά προϋπήρχε. «Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, του βασιλείου της Σερβίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συνεπώς, η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν τη βλάπτουν, αλλά την ενισχύουν» ανέφερε, διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια.

Αποκαλύπτοντας ότι το πακέτο των προτάσεών του προς τις δύο πλευρές είναι ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων, ο 78χρονος Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί σε Αθήνα και Σκόπια το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά τις απαντήσεις-θέσεις των δύο πλευρών.

Παράλληλα, με τη φράση «ορισμένες πλευρές (σ.σ.: της πρότασής του) έχουν ήδη αποκαλυφθεί, γιατί εσείς οι δημοσιογράφοι είστε πολύ αποτελεσματικοί και επίμονοι στο να αποσπάτε πληροφορίες», επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι τα πέντε ονόματα που ήρθαν προ ημερών στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται στην πρότασή του. Θυμίζουμε ότι οι ονομασίες αυτές είναι οι εξής: «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άποψη που διατύπωσε για τον λόγο για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τη λύση. Είπε ότι η Αθήνα βγαίνει από μια περίοδο οικονομικής κρίσης και προσπαθεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή. «Για να το καταφέρει θα πρέπει να λύσει ορισμένα προβλήματα - και το όνομα είναι ένα από αυτά» είπε.

Επίθεση από Ν.Δ. στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ αλλά και στην κυβέρνηση!

Επίθεση στον Μάθιου Νίμιτς για τις δηλώσεις του και στην κυβέρνηση για τη σιωπή της εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία. «Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην ανεύθυνη τακτική της και στις διαφορετικές γραμμές της για το Σκοπιανό. Γι’ αυτό ούτε καν σχολίασε τις απαράδεκτες δηλώσεις του διαπραγματευτή, που υπερβαίνουν τα όρια της εντολής του. Η στάση της προκαλεί ζημιά στη χώρα» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς.
Την ίδια ώρα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας με ανάρτησή του στο twitter καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει επίσημα από τον ΟΗΕ την αντικατάσταση του κ. Νίμιτς από τη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή.

Keywords
Τυχαία Θέματα