150 χρόνια ελληνικής τέχνης στον καμβά

150 χρόνια ελληνικής τέχνης στον καμβά01.02.2019Τέχνες

Η συλλογή 90 έργων του Μουσείου της Ρόδου φιλοξενείται στο Ιδρυμα Θεοχαράκη από τις 11 Φεβρουαρίου

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου «μετακομίζει» για λίγο στην Αθήνα! Στις 11 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται η νέα περιοδική έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη, στην οποία το κοινό θα δει περισσότερα από 90 έργα από τις πλούσιες συλλογές του πολιτιστικού οργανισμού που εδρεύει

στο νησί των ιπποτών.

Πίνακες των Θεόφιλου, Κωνσταντίνου Μαλέα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Νικολάου Λύτρα, Φώτη Κόντογλου, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Μόραλη, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Σπύρου Βασιλείου, Σπύρου Παπαλουκά, Γιώργου Μπουζιάνη, Αλέξη Ακριθάκη, Κωνσταντίνου Ξενάκη, Κώστα Τσόκλη, Παύλου, Δημήτρη Μυταρά, Αλέκου Φασιανού, Σωτήρη Σόρογκα, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Χρόνη Μπότσογλου, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Γιάννη Μπουτέα, Οπυς Ζούνη, Περικλή Γουλάκου, Παύλου Σάμιου, καθώς και πολλών ακόμη εικαστικών παρουσιάζονται στους τρεις ορόφους του ιδρύματος.



Ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς, τονίζει για την αξία και τη δημιουργία της συλλογής: «Ο Ανδρέας Ιωάννου (1918-1972) είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της σημαντικής συλλογής έργων ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου. Λογοτέχνης και λάτρης των καλών τεχνών, οραματιστής νομάρχης τότε της Δωδεκανήσου, κατάφερε να δημιουργήσει μια λαμπρή συλλογή, ώστε όχι μόνο να προβάλει τη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης, αλλά και να συμβάλει άμεσα και στην αισθητική διαπαιδαγώγηση του κοινού.

Την έκθεση πλουτίζουν προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, συνθέσεις και νεκρές φύσεις, μέσα από διαφορετικές αισθητικές αποτυπώσεις καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών, περίπου από το 1863 έως σήμερα. Εργα που αποπνέουν αθανασία και η υψηλή αισθητική τους έκφραση προκαλεί πνευματική και ψυχική ευφορία. Αυτή είναι η δύναμη της τέχνης, να αναβαπτίζει τον κόσμο και να τον βοηθά να αναζητά τη γαλήνη και τη δύναμη της φύσης».

Ο 20ός αιώνας

Οι δύο επιμελητές του μουσείου, Χάρης Καμπουρίδης και Γιώργος Λεβούνης, αναφέρουν στον ομώνυμο κατάλογο της έκθεσης ότι «οι συλλογές της Πινακοθήκης Ρόδου συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο ψηφιδωτό, αναδεικνύοντας το πρόσωπο του ελληνικού 20ού αιώνα. Τα περισσότερα έργα έχουν πολυδιάστατο χαρακτήρα, επιδέχονται σύνθετες ερμηνευτικές ματιές και μιλούν όχι μόνο για τον καλλιτέχνη και τον κόσμο του, αλλά και για ευρύτερες τάσεις που καθόρισαν την εποχή τους. Υπάρχει μια σοφή ισορροπία ανάμεσα στις τάσεις για ανανέωση της εικαστικής γλώσσας και τις τάσεις για συνομιλία της τέχνης με τον τόπο, τους ανθρώπους και τη μοίρα τους. Η Πινακοθήκη Ρόδου εκφράζει την άποψη μιας Ελλάδας που πιστεύει στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και ταυτόχρονα στον παγκόσμιο χαρακτήρα της».



Την έκθεση συνοδεύει πολυτελές πολυσέλιδο λεύκωμα, μια έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, με τίτλο «Χ. Καμπουρίδης και Γ. Λεβούνης. Νεοελληνική τέχνη - 20ός αιώνας. Ζωγραφική - Χαρακτική - Γλυπτική. Οι πολύτιμες συλλογές της Πινακοθήκης Ρόδου».

Info: Η έκθεση με τίτλο «Πολύτιμα έργα ζωγραφικής από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου» θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, στις 20.00. Θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου.

Εκδήλωση αγάπης με ένα βιβλίο

«Καμία απόλαυση δεν διαρκεί όσο ένα βιβλίο». Αυτό είναι το σύνθημα της ενδιαφέρουσας δράσης, η οποία φέρει τη σφραγίδα της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου παροτρύνοντάς μας στις 14 Φεβρουαρίου να τολμήσουμε να προσφέρουμε στα αγαπημένα πρόσωπα ένα βιβλίο!

Συγκεκριμένα, η δράση με τίτλο «Love2read2gether» μάς παρακινεί να σκεφτούμε πρωτότυπα και «αιρετικά», να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα του Αγίου Βαλεντίνου και την ημέρα εκείνη να μπούμε σε ένα βιβλιοπωλείο και να επιλέξουμε το βιβλίο εκείνο που εκφράζει πληρέστερα όσα θα θέλαμε να πούμε.
Η εν λόγω δράση υλοποιείται δεύτερη χρονιά και απευθύνεται σε όλους: παιδιά, εφήβους, ενηλίκους, φίλους, συγγενείς, ερωτευμένους και μη.

Keywords
Τυχαία Θέματα