Ευρωβουλή: Πρόεδρος ο Γκουαϊδό με το... έτσι θέλω

Ευρωβουλή: Πρόεδρος ο Γκουαϊδό με το... έτσι θέλω01.02.2019Ειδήσεις

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από τα κράτη να πιέσουν ενιαία τον Μαδούρο, ώστε η Βενεζουέλα να πάει άμεσα στις κάλπες

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον de facto πρόεδρο της Βενεζουέλας αναγνώρισε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο, υιοθετώντας μία «ενιαία και αυστηρή θέση» ενάντια στον Νικολάς Μαδούρο. Οι ευρωβουλευτές έκαναν λόγο για μία συμβολική κίνηση, που έχει στόχο να

εντείνει την πίεση στον Βενεζουελάνο πρόεδρο, ενώ η απόφαση που υπεγράφη, με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές, δεν είναι δεσμευτική.

Επιπλέον, στο κείμενο διευκρινίζεται πως η αναγνώριση έχει ισχύ μόνο μέχρι τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών «ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων» στη λατινοαμερικανική χώρα. «Από την Ευρώπη μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε να αλλάξει το καθεστώς της Βενεζουέλας» είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Εστέμπαν Γκονζέλες Πονς σε δήλωσή του. Και ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ τόνισε πως το Παρίσι θα αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο εάν το Καράκας δεν προχωρήσει σε εκλογές. Πάντως, η Ε.Ε. συμφώνησε χθες να τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς ομάδας, στην οποία θα μετέχουν και χώρες της Νότιας Αμερικής, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας.

Την ίδια ώρα ο Γκουαϊδό, ο οποίος κατήγγειλε χθες πως ειδικές αστυνομικές δυνάμεις επισκέφτηκαν το σπίτι του αναζητώντας τη σύζυγό του, ζήτησε από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στον Μαδούρο. Από την πλευρά της η Βρετανία κάλεσε την Ενωση να επιβάλει κυρώσεις στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν διαχώρισε τη θέση του συντασσόμενος με τον Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό, πάντως, σε άρθρο του στους «New York Times» αποκάλυψε πως η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έχει ήδη κάνει μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. «Το να αποσύρει ο στρατός την υποστήριξή του στον Μαδούρο είναι κρίσιμο για να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης» εξηγεί ο 35χρονος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, που αυτοανακηρύχθηκε υπηρεσιακός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα.

Ελληνοσουηδική πρωτοβουλία για να αποφευχθεί ο εμφύλιος

Επί τάπητος θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Βουκουρέστι η διπλωματική πρωτοβουλία Ελλάδας και Σουηδίας για τη δημιουργία Διεθνούς Ομάδας Επαφής από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό να εκτονωθεί η κρίση στη Βενεζουέλα και να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα για τη διεξαγωγή εκλογών. Την ελληνοσουηδική πρόταση γνωστοποίησε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι στόχος της είναι να αποφευχθεί ο εμφύλιος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και να λήξει η πολιτική αναταραχή αναίμακτα. Εν τω μεταξύ, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν «πλάτη» στον Νικολάς Μαδούρο καταψηφίζοντας το κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο αναγνωρίζεται ο Χουάν Γκουαϊδό νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα