Γαλλία: Με νόμο βγάζουν τις μάσκες από τα «κίτρινα γιλέκα»

Γαλλία: Με νόμο βγάζουν τις μάσκες από τα «κίτρινα γιλέκα»01.02.2019Ειδήσεις

Το γαλλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη το βράδυ έναν νέο νόμο που περιλαμβάνει αυστηρούς περιορισμούς για τους συμμετέχοντες σε διαδηλώσεις...

...σε μια προσπάθεια να κάνει πιο δύσκολες τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» και των υπόλοιπων ομάδων που κάθε εβδομάδα δίνουν το «παρών» στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Μεταξύ

άλλων, ο νέος νόμος απαγορεύει την κάλυψη του προσώπου με μάσκες ή κουκούλες, ενώ επιτρέπει στις Αρχές να εμποδίζουν σε συγκεκριμένα άτομα να παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος συλληφθεί να κάνει χρήση μάσκας ή κουκούλας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων θα κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ! Αντίστοιχα, αν ένα άτομο, στο οποίο έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, εντοπιστεί να διαδηλώνει, θα κινδυνεύει με εξάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 7.500 ευρώ.

Πολλοί Γάλλοι νομοθέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο νέος νόμος θα μπορούσε να έχει επίπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια ώρα, οι υπέρμαχοι του νέου νόμου υποστηρίζουν ότι με τους στοχευμένους αποκλεισμούς διαδηλωτών θα περιορίζονται μόνο όσοι είναι ταραξίες. Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BMFTV, η εκπρόσωπος του προέδρου Μακρόν Ορόρ Μπερζέ τόνισε πως ο νέος νόμος δεν θέλει να περιορίσει τις ελευθερίες του ατόμου, αλλά να τις προστατέψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα