Από 9.500 ως 14.000 τα αναδρομικά

Από 9.500 ως 14.000 τα αναδρομικά01.02.2019Άρθρα

Τι αναμένουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κατά μέσον όρο 1.000 €

Οι διεκδικήσεις για επιπλέον ποσά αφορούν την περίοδο από Ιούνιο 2015 έως Δεκέμβριο 2018 (πριν τον επανυπολογισμό)

Η Θέση μας: Ευρωπαϊκές αυθαιρεσίες

Διαβάστε επίσης:

►«Γαλάζια» στοργή σε... ορφανό του «ζεύγους» Σημίτη - Διαμαντοπούλου►Εκοψαν τη σύνταξη του γιου του ήρωα►«Ανέστησε» εγκαταλειμμένη μονή από το 1757►«Πληρωμένη» απάντηση της Θάνου για τη... διαφθορά►Παζαρεύει να γυρίσει ο... άσωτος Γιώργος!

Εκτιμάται

ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ είναι αδύνατον να μην θεωρήσει αντισυνταγματικό το «ψαλίδι» τους

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Καθοριστική για την επαναφορά -ή μη- των «δώρων» για τους περισσότερους από 600.000 υπαλλήλους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Αν και οι νομικοί εκτιμούν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να μην κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή τους (από το 2013 και μετά), ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιοριστούν οι δυνατότητες αξίωσης αναδρομικών, με τοποθέτηση «κόφτη αγωγής».

Ηδη το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ έχει εκδώσει 10 αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες έχει κριθεί αντισυνταγματική η κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας (500, 250 και 250 ευρώ, αντίστοιχα) από το 2013 και μετά, με τον νόμο 4093/2012.
Οι αποφάσεις του, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι «οι περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ειδικότερα, ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό αυτό, όπως ανέφεραν έγκυροι νομικοί χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΕΝΥΠΕΚΚ, είναι σχεδόν αδύνατον να μην το λάβει υπόψη η Ολομέλεια του ΣτΕ. Ωστόσο, υποστήριξαν ότι ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι, τόσο σε σχέση με τα ποσά που θα λάβουν ξανά ως «δώρο» οι υπάλληλοι όσο και ως προς τον χρόνο διεκδίκησης αναδρομικών.

Εάν η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου κρίνει αντισυνταγματική την περικοπή των δώρων, τότε η επόμενη κυβέρνηση (η απόφαση θα δημοσιευτεί στην καλύτερη περίπτωση τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικηγόρων, ή -στη χειρότερη- πολλούς μήνες αργότερα) θα πρέπει να τα επαναφέρει. Ομως, θα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει πολύ πιο χαμηλά ποσά.

Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι αναδρομικά τουλάχιστον διετίας (δεδομένης της παραγραφής) θα επιδικαστούν σε όσους είτε ήδη έχουν είτε θα προσφύγουν δικαστικά μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ανάλογα με το περιεχόμενό της, στην καλύτερη περίπτωση, η δυνατότητα διεκδίκησης αναδρομικών μπορεί να φτάσει την πενταετία. Από αυτό θα κριθεί και κατά πόσο θα δικαιωθούν αναδρομικά όσοι εν ενεργεία υπάλληλοι έχουν υποβάλει μόνο αιτήσεις στις υπηρεσίες τους.

Το χειρότερο σενάριο, όμως, κάνει λόγο για τοποθέτηση «κόφτη αγωγών» μέσω της απόφασης του ΣτΕ. Στην περίπτωση αυτή αναδρομικά διετίας (το πιθανότερο) θα επιδικαστούν μόνο σε όσους θα έχουν προσφύγει δικαστικά, μέχρι να γίνει γνωστή η απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Δόλος με τα ενημερωτικά

Το ενδεχόμενο η μη χορήγηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων (με τον τρόπο που έγινε ο επανυπολογισμός των «παλιών» συντάξεων) στους δικαιούχους να εμπεριέχει δόλο άφησε ανοιχτό, χθες, ο δικηγόρος και πρώην δικαστικός πληρεξούσιος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κων. Τσαγκαρόπουλος. Μαζί με τον Γιώργο Ρωμανιά επιβεβαίωσε το αποκλειστικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας» (Σάββατο 19 Ιανουαρίου), τονίζοντας ότι στους «παλιούς» συνταξιούχους δεν έχουν δοθεί τα ενημερωτικά. Επίσης, χιλιάδες συντάξεις δεν επανυπολογίστηκαν, λόγω αδυναμιών του ΕΦΚΑ και έλλειψης στοιχείων.

Το χρονικό περιθώριο που έχει για να προσβάλει ένας συνταξιούχος τη διαδικασία επανυπολογισμού είναι 90 ημέρες από την καταβολή της σύνταξης. «Ομως, πώς θα ξέρει εάν επιθυμεί ή όχι να την προσβάλει, εάν δεν έχει τα στοιχεία του επανυπολογισμού;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσαγκαρόπουλος.

Τα 14.000 ευρώ φτάνουν τα αναδρομικά πενταετίας που διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Τα 14.000 ευρώ φτάνουν τα αναδρομικά πενταετίας που διεκδικούν -στη μεγάλη πλειονότητά τους- οι συνταξιούχοι, ενώ για όσους είχαν ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές ως εργαζόμενοι τα ποσά μπορεί να φτάσουν τα 110.000 ευρώ.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις έγκυρων νομικών χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος και οι Γιώργος Ρωμανιάς, Δημήτρης Μπούρλος, Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, Χαράλαμπος Μπουκουβάλας και Στάθης Χριστοδουλέλης.

Το θέμα που κυριάρχησε αφορούσε τις διεκδικήσεις αναδρομικών (μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ τον Ιούλιο του 2015, βάσει των οποίων οι μνημονιακοί νόμοι με τους οποίους «κουρεύτηκαν» οι συντάξεις και καταργήθηκαν τα δώρα από το 2013 κρίθηκαν αντισυνταγματικοί, καθώς και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε παράνομη την Εισφορά Αλληλεγγύης).

Σύμφωνα με τον δικηγόρο και πρώην δικαστικό πληρεξούσιο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, οι μέσες αξιώσεις κυμαίνονται περίπου από 12 έως και 24 μηνιαίες συντάξεις. Τα ποσά που διεκδικούν αναδρομικά σε βάθος πενταετίας όσοι λαμβάνουν έως 1.000 ευρώ υπολογίζονται από 9.500 έως 14.000 ευρώ και για όσους είχαν υψηλούς μισθούς (για παράδειγμα, γενικοί διευθυντές Δημοσίου) φτάνουν τα 110.000 ευρώ.

Ο κ. Τσαγκαρόπουλος πρόσθεσε ότι το Δημόσιο δεν έχει να δώσει αυτά τα ποσά, όμως αυτό δεν αποτελεί το κριτήριο για τις δικαστικές αποφάσεις. Ως προς τις ελλιπείς αιτήσεις που διέθετε ο ΕΦΚΑ στους συνταξιούχους, πρόσθεσε ότι «το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θεωρεί αόριστες τις αιτήσεις και χωρίς αποτέλεσμα για τη διακοπή της παραγραφής, όταν δεν αναφέρουν ποσά». Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος υποστήριξε ότι τα αναδρομικά αφορούν τουλάχιστον την περίοδο από την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2015 ως τον Δεκέμβριο του 2018 (οπότε επανυπολογίστηκαν οι «παλαιές» συντάξεις, δηλαδή εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου).

Στο σύνολό τους οι ομιλητές εξέφρασαν την απορία τους για την καθυστέρηση της απόφασης σε σχέση με τον νόμο Κατρούγκαλου (η εκδίκαση έγινε στις 4 Οκτωβρίου 2017!), κάλεσαν την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αμετάκλητες αποφάσεις και ζήτησαν από τα κόμματα να πάρουν θέση επί του «καυτού» θέματος που, όπως όλα δείχνουν, θα κληθεί να επιλύσει η επόμενη κυβέρνηση.
Ν. Χατζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα