ΗΠΑ και Καναδάς βιώνουν την εποχή των παγετώνων

ΗΠΑ και Καναδάς βιώνουν την εποχή των παγετώνων01.02.2019Ειδήσεις

Τουλάχιστον 11 νεκροί λόγω πολικού ψύχους και τους - 56,7°C

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Στην... κατάψυξη έχουν μπει οι μεσοδυτικές και βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και ο Καναδάς, με το θερμόμετρο να δείχνει έως και 56,7 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν και το πολικό ψύχος να έχει κόψει το νήμα της ζωής σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους!
Σχολεία

και πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά και περισσότερες από 2.300 πτήσεις από και προς τις πληγείσες πολιτείες ακυρώθηκαν, ενώ άλλες 3.500 σημείωσαν καθυστερήσεις.

Να μη βγαίνουν έξω

Οι Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καλώντας τους κατοίκους να μη βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους, αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν μέσα σε μόλις δέκα λεπτά!

Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας ηλικιωμένος στο Ιλινόις, ο οποίος ξεψύχησε ενώ προσπαθούσε να μπει στο σπίτι του, και ένας άνδρας ο οποίος πάγωσε μέσα σε γκαράζ. Στο Σικάγο ένας άνδρας παρασύρθηκε από εκχιονιστικό μηχάνημα, ενώ ένα ζευγάρι από την Ιντιάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο που σημειώθηκε λόγω του παγετού.

«Ολα οφείλονται στην ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας» λέει ο Σαλβατόρε Πασκάλ, ερευνητής στις ατμοσφαιρικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Αυτή η υπερθέρμανση είχε ως αποτέλεσμα ένα ρεύμα αέρα το οποίο συνήθως στροβιλίζεται πάνω από τον Βόρειο Πόλο (πολική δίνη) να μετακινηθεί νοτιότερα φέρνοντας πολικό ψύχος και θερμοκρασίες χαμηλότερες από της Αλάσκας! Το δριμύ ψύχος αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Παρεμφερή φαινόμενα είχαν σημειωθεί στις ΗΠΑ και πέρυσι, οπότε καταγράφηκαν θερμοκρασίες έως -40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην ιστορία έχουν μείνει οι παγωμένοι αμερικανικοί χειμώνες των ετών 1985 και 1963.
Οι ειδικοί, ωστόσο, προειδοποιούν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ακραία κύματα κρύου και ζέστης) θα γίνονται στο εξής ολοένα και πιο συχνά.

Keywords
Τυχαία Θέματα