Ζάεφ: Η Ελλάδα να απαντήσει αν η «μακεδονική» γλώσσα ομιλείται στο έδαφός της

«Η Συμφωνία (σ.σ. των Πρεσπών) είναι ξεκάθαρη και μπορεί να εξηγηθεί πολύ εύκολα αν υπάρχει κλίμα αμοιβαίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ΜΙΑ, όπου σχολίασε το αν η «μακεδονική γλώσσα» χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Ζάεφ, «το πρώτο γεγονός είναι ότι η “μακεδονική γλώσσα” έχει γίνει αποδεκτή στη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια

στιγμή αποτελεί ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Η “μακεδονική” γλώσσα είναι η γλώσσα που μιλούν όλοι οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της χώρας. Αλλά είναι διαφορετική από την ελληνική κληρονομία».

Επιπλέον, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι πρέπει να μπορεί να υπάρχει κατανόηση για τέτοια θέματα, συμπληρώνοντας ότι «αυτό μου εξήγησε και ο Ντιμιτρόφ, και του απάντησα ότι τα ζητήματα ταυτότητας είναι προσωπικά, κάτι που κουβαλάμε στην καρδιά και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει».

Ερωτηθείς για το εάν είναι πρόβλημα να λέγεται ότι «μακεδονική» γλώσσα ομιλείται στην Ελλάδα, ο κ. Ζάεφ απάντησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει απαντήσει αν στο έδαφός της ομιλείται.

«Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, αυτοί θα πρέπει να το σχολιάσουν. Με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις καθώς η Συμφωνία είναι καθαρή και ακριβής. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την εφαρμόσουμε πρώτα για να την εφαρμόσουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας», τόνισε ο κ. Ζάεφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα