Ο αθλητισμός ενώνει: «Αγώνας Ειρήνης» στην Κύπρο – Το μήνυμα του Ντιντιέ Ντρογκμπά

Ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο ενώνουν και αυτό φάνηκε στον φιλικό αγώνα που διεξήχθη στην Πύλα της Κύπρου, ανάμεσα στη Νέα Σαλαμίνα και την ομάδα Μαγκούσα (1-0), που έχει έδρα στο κατεχόμενο κομμάτι του νησιού. Αυτό το παιχνίδι έγινε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με την συμμετοχή του διεθνή οργανισμού «Peace and Sport», πρεσβευτής

του οποίου είναι ο παλιός μεγάλος άσος Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, που μίλησε για μια «βιώσιμη επιλογή» στο κυπριακό, ενώ απουσίασε από πλευράς Τούρκων ο Μουσταφά Ακίντζι, ο οποίος επικαλέστηκε τα μέτρα ασφαλείας.

Μιλάμε για παιχνίδι που έχει πάρει διαστάσεις και στον ευρωπαϊκό Τύπο, λόγω και του πρώην σπουδαίου άσου από την Ακτή Ελεφαντοστού. Φτάνοντας, μάλιστα, να δώσουν ανάλογες διαστάσεις με τις πρωτοβουλίες Νότιας και Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Αγώνα Ειρήνης» τον χαρακτήρισε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων σε εκτενή αναφορά του, με το συγκεκριμένο Μέσο να σημειώνει ότι Ελληνο – Κύπριοι και Τούρκο – Κύπριοι ποδοσφαιριστές μοιράστηκαν την ίδια φανέλα, συμβολικά. Να αναφέρουμε στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα οι δύο ομάδες αναμείχθηκαν.

«Σε μια συμβολική χειρονομία, αυτή η συνάντηση, η δεύτερη από τη διχοτόμηση του νησιού το 1974, πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα λίγα μικτά χωριά του νησιού, στην Πύλα (νοτιοανατολικά) με την παρουσία του Ντιντιέ Ντρογκμπά», υπογράμμισε ακόμα.

«Ήταν ένα παιχνίδι Ειρήνης, στόχος ήταν να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας», δήλωσε ο Γιασίν Κουρτ, αρχηγός της Μαγκούσα ο οποίος ελπίζει να γίνουν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, «που διδάσκουν το δίκαιο παιχνίδι και τη φιλία, ώστε να ωφεληθούν τα παιδιά μας».

Έπαιξαν παίκτες αυτοί, αν και ζουν στο ίδιο νησί και μοιράζονται το ίδιο πάθος, δεν συναντώνται ποτέ: η μία δρα στην Κυπριακή Δημοκρατία (νότια), η άλλη βρίσκεται στο έδαφος της κατεχόμενης Κύπρου, αυτοανακηρυγμένη περιοχή και αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία και την Άγκυρα. Στη μέση, ο ΟΗΕ παρακολουθεί σε μια «ουδέτερη ζώνη ασφαλείας», ερμητικά κλειστή μέχρι το άνοιγμα των σημείων διέλευσης το 2003.

Ο Γιασέμη που είναι εννιά ετών, φόρεσε μια κόκκινη φανέλα, το χρώμα της ελληνοκυπριακής ομάδας και τόνισε πως είναι ευτυχής που έχει κάνει νέους φίλους: «Δεν τους ρώτησα από πού ήλθαν, απλώς το όνομά τους, ήθελα προπονηθώ μαζί τους».

Ο Γιαφάρ, που γεννήθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο, φόρεσε μία πράσινη φανέλα και επικεντρώθηκε περισσότερο στο πνεύμα του ανταγωνισμού: «Ανεξάρτητα από το αν παίζω με τους φίλους μου ή όχι, αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η νίκη».

«Ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει μέσο, ιδιαίτερα για τους νέους, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανένωση…», αποφάνθηκε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδικός εκπρόσωπος και επικεφαλής της Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρος (UNFICYP), του παρόντος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά υπογράμμισε: «Φυσικά και προτιμώ να κερδίζω, αλλά τους διδάσκω να σέβονται τον αντίπαλο που έχασε. Είμαι εδώ για τον αθλητισμό, όχι για την πολιτική, δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε».

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, εκτός από το φιλικό παιχνίδι, ο διεθνής οργανισμός «Peace and Sport», διευκόλυνε τη δημιουργία κοινών εργαστηρίων για μαθητές και στις δύο κοινότητες.

Το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη και η απουσία Ακίντζι

Εκεί βρέθηκε και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Ανέφερε ότι το σημερινό «status quo» στο νησί δεν είναι «βιώσιμη επιλογή». Αυτή η συνάντηση σηματοδοτήθηκε, πάντως, από την απουσία του Μουσταφά Ακίντζι. Ερωτηθείς, ο κ. Ακιντζί δικαιολόγησε αυτή την απουσία από μια απρόβλεπτη αλλαγή προγράμματος. Είπε ότι εάν ο αγώνας είχε πραγματοποιηθεί στη «ουδέτερη ζώνη» – όπως του είχε παρουσιαστεί από το Peace and Sport – και όχι στην ελληνική πλευρά της Πύλας, και οι δύο πλευρές θα είχαν «αντιμετωπιστεί δίκαια».

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά ρωτήθηκε, μάλιστα, για την απουσία του Μουσταφά Ακίντζι και δήλωσε ότι ελπίζει στο μέλλον να ξεπεραστούν οι διαφορές, με τους ηγέτες να βάζουν στην άκρη την υπερηφάνεια τους, επιβεβαιώνοντας ότι ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει πολύ.

«Πιστεύω ότι θα συμβεί», είπε ο πρώην σπουδαίος άσος, επικαλούμενος την προσωπική του ιστορία. Να αναφέρουμε ότι το 2005, ο πρώην επιθετικός της Μαρσέιγ και της Τσέλσι, μετά από έναν αγώνα στην Ακτή του Ελεφαντοστού, κάλεσε όλους τους συμπαίκτες του να γονατίσουν και να προσευχηθούν ότι οι αντίπαλοι ηγέτες της Ακτής Ελεφαντοστού θα καταθέσουν τα όπλα τους και θα ξεκινήσουν διάλογο για Ειρήνη. Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά ήταν ένας δυναμικός παίκτης και αποτελεί πάντα υποστηρικτή της ειρήνης και της ομαλής συμβίωσης των ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/philenews.com

Φωτογραφίες, βίντεο: philenews.com

Keywords
Τυχαία Θέματα