Στίβος: Ένταλμα σύλληψης για δύο πρώην στελέχη της Ρωσίας για ντόπινγκ

Το θέμα του ντόπινγκ με την Ρωσία και τον στίβο συνεχίζει να απασχολεί και όπως έγινε γνωστό γάλλοι δικαστές εξέδωσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για δύο πρώην στελέχη της χώρας που ασχολούνταν με τον κλασικό αθλητισμό. Αυτή η εξέλιξη ήρθε στο πλαίσιο έρευνας για συγκάλυψη υποθέσεων ντόπινγκ, όπως δήλωσε νομική πηγή.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, Βαλεντίν Μπαλαχνίτσεφ, ο οποίος διετέλεσε και ταμίας της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου (IAAF) από το 2011 έως το 2014

και τον πρώην επικεφαλής προπονητή αποστάσεων, Αλεξέι Μέλνικοφ.

Q&A: Moving Dung Is a Dirty Job. These Beetles Live for It. https://t.co/VveAUiBJQq

— The Issue Collector (@theissuecollect) 20 Μαρτίου 2019

Αμφότεροι τιμωρήθηκαν με δια βίου αποκλεισμό τον Ιανουάριο του 2016, δύο μήνες μετά τη δημοσιοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA) έκθεσης που περιείχε αποδείξεις για εκτεταμένο και με κρατική καθοδήγηση ντόπινγκ στο στίβο της Ρωσίας. Αυτή ήταν και η έκθεση που οδήγησε τον Νοέμβριο του 2015 στον αποκλεισμό της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου από μεγάλες διοργανώσεις της IAAF και της ΔΟΕ. Αποκλεισμός που παραμένει εν ισχύ ως σήμερα. Μολονότι η ρωσική ομοσπονδία στίβου έχει τιμωρηθεί, κάποιοι αθλητές της χώρας έχουν πάρει το «πράσινο φως» για να αγωνίζονται ως ουδέτεροι, εφόσον πληρoύν τα κριτήρια της IAAF για το ντόπινγκ.

Όσον αφορά στην έρευνα στη Γαλλία, να πούμε ότι άρχισε τον Νοέμβριο του 2015, όταν ο πρώην πρόεδρος της IAAF, Λαμίν Ντιάκ, μπήκε επίσημα στο «μικροσκόπιο» των αρχών με την υποψία διαφθοράς και «ξεπλύματος» χρήματος. Ο Ντιάκ είχε κατηγορηθεί ότι έλαβε δωροδοκίες για να συγκαλύψει παραβάσεις των κανονισμών περί φαρμακοδιέγερσης από ρώσους αθλητές. Ο οικονομικός εισαγγελέας της Γαλλίας δήλωσε ότι ο γιός του Λαμίν Ντιάκ, Πάπα Μασάτα Ντιάκ, βρισκόταν στην «καρδιά» ενός σχεδίου διαφθοράς στον διεθνή αθλητισμό, κατηγορία την οποία αρνήθηκε ο Σενεγαλέζος.

Το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, όπως και η απόφαση της ΔΟΕ να αποκλείσει τη ρωσική Ομοσπονδία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Μήνυμα στη WADA είχε στείλει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για αβάσιμες κατηγορίες. Να αναφέρουμε, ακόμα, ότι ο γερμανός δημοσιογράφος, Χάγιο Ζέπελτ που αποκάλυψε το σχετικό σκάνδαλο, δεν πήγε στο τελευταίο Μουντιάλ που φιλοξενήθηκε στη Ρωσία για λόγους ασφαλείας.

#WADA President Craig Reedie says that bringing #Russia back into the anti-doping fold will help catch more doping cheats: https://t.co/fTFGhIr4Sm #WADASymposium pic.twitter.com/iOymdpAjU0

— Around the Rings (@AroundTheRings) 15 Μαρτίου 2019

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα