Τουσκ για Brexit: Πιθανή η παράταση αλλά υπό προϋποθέσεις

Ο Τουσκ διευκρίνισε ότι παραμένει ανοιχτό το ακριβές χρονικό διάστημα μιας τέτοιας παράτασηςΟ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως η συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύθηκε η Μέι με την Ε.Ε. δεν πρόκειται να ξανανοίξει

Δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το Brexit έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας πως μια μικρή παράταση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι δυνατή, αλλά υπό προϋπόθεσεις.

«Σήμερα έλαβα επιστολή από τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Μέι, στην

οποία καταθέτει δύο αιτήματα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Την έγκριση της Συμφωνίας του Στρασβούργου, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παράταση του άρθρου 50 και της διαδικασίας του Brexit έως τις 30 Ιουνίου. Μόλις είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι για αυτά τα δύο ζητήματα. Πιστεύω ότι μία μικρή παράταση είναι πιθανή. Όμως θα πρέπει να προηγηθεί μία θετική ψηφοφορία στην βρετανική βουλή επί της Συμφωνίας. Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό ως προς την διάρκεια αυτής της παράτασης», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Aκόμη και αν η ελπίδα για επιτυχή λύση φαίνεται μάταιη και παρά το γεγονός πως η κόπωση από το Brexit είναι αυξανόμενα ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αναζητούμε-μέχρι την τελευταία στιγμή-μία θετική λύση», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος δεν δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους, παραπέμποντας στην αυριανή συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ωστόσο, ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε στη χρονική διάρκεια της παράτασης, κάνοντας λόγο περί σειράς ερωτημάτων νομικής και πολιτικής φύσης που προκύπτουν από την ημερομηνία που πρότεινε η Τερέζα Μέι.

«Αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους για την χρονική παράταση του Brexit, χωρίς να διεξαγάγουν έκτακτη σύνοδο κορυφής», πρόσθεσε ο Τουσκ και κατέληξε ότι δεν πρόκειται να διστάσει να τους καλέσει πίσω στις Βρυξέλλες, αν κι εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα