Συμφωνία για την πρώτη κατοικία το συντομότερο δυνατό, το μήνυμα της ΕΕ – Πιθανός ο «λευκός καπνός» έως το Eurogroup

Συμφωνία το συντομότερο δυνατό για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν και συνεχίζει να είναι η πρόθεση των Βρυξελλών, όπως άλλωστε διατυπώθηκε στο προηγούμενο Eurogroup, σημειώνουν έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έχοντας τα παραπάνω ως δεδομένα, σημειώνουν, ότι είναι πιθανόν να υπάρξει τελικά «λευκός καπνός» στο επόμενο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου.

Οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο ώστε να υπάρξει σύντομα συμφωνία

είναι καθημερινές, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές σχολιάζοντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή τη σχετική ρύθμιση εντός της εβδομάδας.

Όπως σημειώνουν, ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στη Βουλή, αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς το σύστημα θα διαθέτει πλατφόρμα IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Το πνεύμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ότι οι τράπεζες, οι κρατικές αρχές και η Επιτροπή όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί, αλλά η τελική απόφαση είναι πολιτική και ανήκει στην κυβέρνηση. Επίσης σημειώνουν ότι εκτός από τη συμφωνία των τραπεζών χρειάζεται και η έγκριση της ΕΚΤ που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αυτό που επισημαίνεται ιδιαιτέρως είναι ότι η νέα νομοθεσία δεν πρέπει να επαναλαμβάνει τα προβλήματα του νόμου «Κατσέλη». Το οικονομικό μέρος θεωρείται ευκολότερο να επιλυθεί, έναντι του τεχνικού που είναι πολύ πολύπλοκο, αλλά στην περίπτωση που υπάρξουν θετικές προτάσεις μπορεί να προχωρήσει σύντομα καλά.

Επίσης, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές διαχωρίζουν τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια από τα επιχειρηματικά και τίθενται ερωτήματα ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, δεδομένου ότι δεν πρέπει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες.

Η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις. Εκτός από την ΕΚΤ, σημειώνουν, έχει λόγο και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα