Τα διατροφικά συμπληρώματα δεν… προλαβαίνουν την κατάθλιψη – Βοηθά αποτελεσματικά η σωστή διατροφή

Το να λαμβάνει κάποιος καθημερινά διατροφικά συμπληρώματα δε βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης της κατάθλιψης και αυτό αποκάλυψε μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα του είδους της μέχρι σήμερα. Με βάση τα ίδια στοιχεία, η βελτίωση της διατροφής, ιδίως όταν είναι μεσογειακή, μπορεί να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτό σημαίνει ότι τη σωστή διατροφή δεν την αναπληρώνει

κανένα συμπλήρωμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρτζολάιν Βίσερ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of the American Medical Association).

Αυτοί οι ερευνητές πήραν και ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1.000 υπέρβαρους ανθρώπους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Μιλάμε για ανθρώπους που θεωρούνταν ότι αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Όσον αφορά στα παραπανίσια κιλά έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής κατάθλιψης.

Results of the @EU_MooDFOOD prevention trial have been published in @JAMA_current https://t.co/357YodPJDH ($) with dr. Bot from @PsychRes @VumcAmsterdam as first author, showing that #multinutrient supplementation does not prevent #depression

— PsychiatryAmsterdam (@PsychRes) 6 Μαρτίου 2019

Η μελέτη ονομάστηκε «The MoodFood» κατά τη διάρκεια της , οι μισοί συμμετέχοντες έπαιρναν επί ένα έτος διατροφικά συμπληρώματα (φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, ωμέγα-3 ιχθυέλαια, ψευδάργυρο, σελήνιο κ.α.). Οι άλλοι μισοί λάμβαναν ψευδο – συμπληρώματα (πλασίμπο). Διαπιστώθηκε ότι τα πραγματικά συμπληρώματα διατροφής δεν είχαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ό,τι τα εικονικά (πλασίμπο) για την πρόληψη της κατάθλιψης.

«Επειδή η κατάθλιψη είναι τόσο κοινό πρόβλημα, η εύρεση αποτελεσματικών και ευρέως διαθέσιμων τρόπων για την πρόληψη της σε επίπεδο πληθυσμού, αποτελεί σημαντικό στόχο. Η νέα μελέτη δείχνει με πειστικό τρόπο ότι τα διατροφικά συμπληρώματα δεν βοηθούν», δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας Εντ Γουάτκινς του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ.

The most powerful effect is "adherence" in the clinical trial for prevention!
Negative finding from European MooDFOOD in JAMA @ https://t.co/ApQDc5uHlS
今天JAMA指出,輕微憂鬱之過重或肥胖者,飲食營養無法預防憂鬱症。若未適當解讀,會影響推動健康生活型態!https://t.co/1dTM0t21rk pic.twitter.com/n4CwDHsf6K

— Kuan-Pin Su 蘇冠賓 (@cobolsu) 7 Μαρτίου 2019

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα