Παράταση του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου σχεδιάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες – Καμία διάθεση επαναδιαπραγμάτευσης για τη συμφωνία

Την αυστηρή προϋπόθεση να έχει εγκρίνει τη συμφωνία εξόδου από την ΕΕ η Βρετανία εξετάζουν να θέσουν οι ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να δώσουν την έγκριση τους για μια μειωμένη παράταση της ενεργοποίησης του άρθρου 50, δηλαδή του Brexit. Έτσι αντί για τις 30 Ιουνίου που ζήτησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, φαίνεται πως προσανατολίζεται στην 22η Μαΐου ως τελική προθεσμία.

Ταυτόχρονα αναφέρεται πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση

επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, κάτι που περιορίζει τις δυνατότητες της Μέι να την περάσει από το κοινοβούλιο και καθιστά την όλη διαδικασία παράτασης μια προσπάθεια αναβολής της καταστροφής, δηλαδή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Tα παραπάνω προκύπτουν σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των 27.

Το εν λόγω κείμενο αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συμφωνήσει, πριν τις 29 Μαρτίου 2019, να χορηγήσει παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα»

«Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να διεξάγει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε παράταση πέραν αυτής της ημερομηνίας» δηλαδή της 28ης Μαΐου, συνεχίζει το προσχέδιο.

(Με πληροφορίες από το reuters.com, AΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα