Νέοι «κλυδωνισμοί» στην Αλβανία – Διαδηλωτές πολιορκούσαν τη Βουλή όσο ο πρωθυπουργός ήταν στο νοσοκομείο

Nέος γύρος διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης στην ΑλβανίαΗ αντιπολίτευση κατηγόρησε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση για σχέση με το οργανωμένο έγκλημαΤην κατάσταση επιδεινώνει η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υγεία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα

Νέος γύρος διαδηλώσεων και εντάσεων στα Τίρανα σημειώθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου.

Οι διαδηλωτές, απαντώντας στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης, πολιόρκησαν το κτίριο της Βουλής, ζητώντας να προκηρυχθούν

εκλογές, καθώς πλέον δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της κυβέρνησης και την κατηγορούν για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Υπενθυμίζεται ότι για αυτές τις κατηγορίες ήδη δύο υπουργοί της κυβέρνησης έχουν παραιτηθεί.

Η αλβανική αντιπολίτευση έχει παραιτηθεί από το Κοινοβούλιο και πλέον ασκεί τα καθήκοντα της από τον δρόμο.

Sukob demonstranata i policije na protestu u #Tirani
U Tirani su se danas ponovo sukobili demonstranti sa policijom na šestom antivladinom protestu ispred zgrade parlamenta. #tirana #protest #edirama #Albania pic.twitter.com/rTHR5hS2NX

— Tanjug (@TanjugNews) 21 Μαρτίου 2019

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ υπήρξαν στις εκλογές του 2017 ενδείξεις καλπονοθείας και εκφοβισμού ψηφοφόρων, αλλά τα κόμματα τότε είχαν αποδεχθεί το αποτέλεσμα, όπως και η ΕΕ.

Έκτοτε, η Κομισιόν και το ΝΑΤΟ καλούν για κατευνασμό της βίας και των διαδηλώσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί το αν η Αλβανία πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ, ενώ οι διαδικασίες για να γίνει αυτό είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

Βέβαια, ένα από τα βασικά κριτήρια για αυτό είναι το αν θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση του Ράμα τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, που θα ανοίξει το δρόμο για να οδηγηθούν στη φυλακή εγκληματίες, ειδικά όσοι εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών και για να απομακρυνθούν διεφθαρμένοι δικαστές.

Ωστόσο η αλβανική αντιπολίτευση δε φαίνεται διατεθειμένη να περιμένει μέχρι τότε, ενώ δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση πως θα ολοκληρώσει αυτό το εγχείρημα.

Την πολιτική κρίση στην Αλβανία ενέτεινε και η αρρώστια του Έντι Ράμα, ο οποίος την Πέμπτη μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο στο Βερολίνο, καθώς είχε υποστεί έμφραγμα.

Police have blocked a pedestrian zone in the centre of Albania’s capital, Tirana, ahead of today’s opposition-led protest.

We’ll be covering the demonstration live on our feed.

Follow for updates. pic.twitter.com/PLOaHKo0OX

— Balkan Insight (@BalkanInsight) 21 Μαρτίου 2019

(Με πληροφορίες από reuters.com, balkaninsight.com)

Keywords
Τυχαία Θέματα