Ήττα (2-1) στην Αυστρία για την «πειραματική» Εθνική – Δέχτηκε δυο γκολ μέσα σε τρία λεπτά (video)

Η Εθνική παρέμενε αήττητη για πέντε αγώνες, χρονικά για περίπου ένα χρόνο, καθώς η τελευταία ομάδα που είχε καταφέρει να τη λυγίσει ήταν η Ιταλία στο «Ολίμπικο» της Ρώμης (0-2), στις 12 Οκτωβρίου 2019. Η καλή πορεία της και τα θετικά αποτελέσματα, όμως, τελείωσαν το βράδυ της Τετάρτης (07/10), καθώς η «γαλανόλευκη» ομάδα, με πολλές αλλαγές στη σύνθεσή της (όπως και η αντίπαλός της), ηττήθηκε με 2-1 στο Κλάγκενφουρτ απέναντι στην Αυστρία, παρότι είχε προηγηθεί με ωραιότατο γκολ του Φορτούνη στο 63ο λεπτό. Αμφότερες οι ομάδες είχαν πολλές και σημαντικές απουσίες βασικών παικτών…

Η ανασταλτική ανεπάρκεια από το 0-1 και ύστερα, όμως, επέτρεψε στους γηπεδούχους να σκοράρουν δις (77’ Γκρίμπιτς, 80’ Μπαουμγκάρντνερ) σε ένα τρίλεπτο, να «γυρίσουν» το παιχνίδι και να σημάνουν «καμπανάκι» ενόψει των εντός έδρας αναμετρήσεων που έπονται στο πλαίσιο του Nations League, με Μολδαβία (11/10) και Κόσοβο (14/10).

Με πολλές αλλαγές στο σχήμα που θεωρείται ως κορμός και τους Διούδη, Κυριακόπουλο να κάνουν ντεμπούτο στην Εθνική ομάδα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν κατάφερε να παίξει το ποδόσφαιρο κυριαρχίας που έχει συνηθίσει επί εποχής Τζον φαν ΄τ Σχιπ. Η ελληνική ομάδα ήταν οργανωμένη αμυντικά, περίμενε τον αντίπαλο αλλά το πρέσινγκ των γηπεδούχων τη δυσκόλεψε, ειδικά στο πρώτο εικοσάλεπτο, όταν οι διεθνείς έκαναν συχνά το λάθος.

Προϊόντος του χρόνου, η κυκλοφορία της μπάλας βελτιώθηκε, αλλά χωρίς καθαρό επιθετικό (ο Φούντας έπαιζε κυρίως περιφερειακά) και πατήματα στην περιοχή των Αυστριακών, η Εθνική ουδόλως απείλησε την εστία του Πέρβαν στο πρώτο ημίχρονο.

Μπουχαλάκης και Μάνταλος μπροστά από τον Κουρμπέλη έκαναν καλή δουλειά έχοντας «σφραγίσει» τον άξονα και κατά συνέπεια την απειλή από εκεί, αλλά η διστακτικότητα του Φορτούνη να πάρει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες κατέστησε ανενεργή την επίθεση, παρά την προθυμία και τα τρεξίματα του Λημνιού.

Όχι πως η ομάδα του Φόντα, βεβαίως, έκανε τίποτα ουσιαστικό, αφού οι μοναδικές στιγμές άξιες λόγου στο πρώτο ημίχρονο ήταν μια κεφαλιά του Μπάουμγκαρντλινγκερ στο 12’ που έφυγε άουτ (σε εκτέλεση κόρνερ) κι ένα σουτ του Χιντερέγκερ από μακριά, με την μπάλα να βρίσκει το πόδι Έλληνα παίκτη αλλά τον Διούδη να μπλοκάρει σταθερά.

Οι Αυστριακοί ξεκίνησαν το ίδιο επιθετικά και στην επανάληψη, με τον Μιχαηλίδη επίσης να παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» περνώντας αντί του Κουρμπέλη με το ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου. Στο 50’ ο Ονισίβο έπιασε την κεφαλιά μετά από σέντρα του Μπάουμγκαρντνερ, αλλά αστόχησε και τέσσερα λεπτά αργότερα η Ελλάδα απείλησε για πρώτη φορά, όταν από γύρισμα του Λημνιού ο Φούντας δεν κατάφερε να τελειώσει τη φάση.

Στο 63ο λεπτό όμως ο Φορτούνης δεν χαρίστηκε στον Πέρβαν, ανοίγοντας το σκορ με ένα γκολ ενδεικτικό της κλάσης και της ποιότητάς του: ο Φούντας απέφυγε το αντίπαλο μαρκάρισμα ρολάροντας το σώμα του, έβγαλε μια μπαλιά 40 μέτρων στον άσο του Ολυμπιακού που ερχόταν από δεξιά, κι εκείνος κατέβασε υποδειγματικά με το δεξί και πλάσαρε με το αριστερό, για να πετύχει το 8ο τέρμα σε 46 εμφανίσεις με τη γαλανόλευκη φανέλα.

Το γκολ στην πρώτη ολοκληρωμένη τελική μάλλον «κοίμισε» την ελληνική ομάδα, που έκτοτε είδε την ανασταλτική λειτουργία της να καταρρέει, πληρώνοντας εν μέρει και την απειρία του νεαρού Μηχαηλίδη που ήταν «μέσα» και στα δύο γκολ των Αυστριακών, αρχικά χάνοντας τελείως τη φάση και τον Γκρίμπιτς στο 77’, στο γύρισμα του Μπαουμγκάρντνερ και στη συνέχεια δεχόμενος την προσποίηση του Μπαουμγκάρντνερ στο 80’, σε φάσεις που ο δεξιός αμυντικός (Λαμπρόπουλος) απουσίαζε.

Η Εθνική είχε την ευκαιρία της στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, αλλά το γύρισμα του Τζαβέλα (με το κεφάλι) στον Μπακασέτα κατέληξε σε άστοχο σουτ του τελευταίου.

Διαιτητής: Ματέι Γιουγκ (Σλοβενία).

Κίτρινες: Χόλτσχαουζερ – Μάνταλος, Μιχαηλίδης.

Οι συνθέσεις:

ΑΥΣΤΡΙΑ (Φράνκο Φόντα): Πέρβαν, Φράιντλ, Τρίμελ (46’ Μπαουμγκάρντνερ), Ντράγκοβιτς, Χιντερέγκερ (46’ Πος), Χολτσχάουζερ (66’ Γκρέγκοριτς), Σεπφ (46’ Γκρίλις), Ίλσανκερ, Μπάουμγκαρντλιγκερ (46’ Λάινερ), Ονισίβο (76’ Σάουμπ), Γκρίμπιτς.

ΕΛΛΑΔΑ (Τζον φαν ΄τ Σχιπ): Διούδης, Λαμπρόπουλος, Σβάρνας (46’ Λυκογιάννης, 64’ λ.τ. Μπακασέτας), Τζαβέλλας, Κυριακόπουλος, Κουρμπέλης (46’ Μιχαηλίδης), Μπουχαλάκης, Λημνιός (82’ Τζόλης), Μάνταλος (46’ Ζέκα), Φούντας (66’ Κουλούρης), Φορτούνης.

Τζον φαν ΄τ Σχιπ: Κάναμε δοκιμές, είδαμε θετικά πράγματα

Στις αλλαγές και στα νέα πρόσωπα που μπήκαν στην ενδεκάδα της Εθνικής εστίασε ο Τζον Φαν΄τ Σχιπ μετά τον φιλικό αγώνα στην Αυστρία και την ήττα. Αμφότερες οι ομάδες είχαν πολλές και σημαντικές απουσίες βασικών παικτών.

«Ήταν ένα παιχνίδι όπου έπρεπε να διαχειριστούμε πράγματα και παίζαμε με μία καλή ομάδα. Κάναμε δοκιμές με νέα πρόσωπα. Πήγαμε καλά. Είχαμε αλλαγές, είχαμε τέσσερις παίκτες που έπαιζαν για πρώτη φορά. Όταν προηγείται με 1-0 είναι κρίμα να χάνεις. Ήταν ένα καλό τεστ και κοιτάζουμε τα παιχνίδια του Nations League», σχολίασε.

Ερωτηθείς για την αμυντική λειτουργία της Εθνικής, που μετά το γκολ του Φορτούνη στο 63΄ έπασχε, ο Ολλανδός εκλέκτορας δήλωσε: «Παίζαμε για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας τρία στόπερ, Λαμπρόπουλο, Σβάρνα και Τζαβέλλα. Μετά βάλαμε τον Μιχαηλίδη. Ψάχνουμε για λύσεις. Ο Μπακάκης, για παράδειγμα, είναι τραυματίας και ο Χατζηδιάκος δεν μπορεί να παίξει πολλά παιχνίδια. Στο τέλος, ναι, έχετε δίκιο. Κουραστήκαμε. Έκαναν δύο γκολ από την δεξιά πλευρά μας. Θα μπορούσαμε να ήμασταν πιο “φρέσκοι”, αλλά είναι και η ποιότητα των Αυστριακών».

Όσο για την, επίσης ισχνή, επιθετική παρουσία της Εθνικής; «Στη διάρκεια του παιχνιδιού αρχίσαμε να παίζουμε πιο καλά. Η πάσα του Φορτούνη στον Λημνιό, μετά η πάσα του Λημνιού στον Φούντα και το γκολ ήταν πολύ καλό. Πάσα του Φούντα και πολύ καλό τελείωμα του Φορτούνη. Είδαμε θετικά πράγματα και νέους παίκτες που μπορούμε να επιλέξουμε».

«Βροχή» από γκολ σε Κολονία, Παρίσι, Φλωρεντία και Γκντανσκ, ισόπαλο το ντέρμπι των Ιβήρων

Με βασικό τον κεντρικό αμυντικό του Ολυμπιακού Ρούμπεν Σεμέδο (έπαιξε σε όλο το 90λεπτο) η Πορτογαλία αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Ισπανία στο Χοσέ Αλβαλάδε της Λισαβόνας. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν στο αρχικό σχήμα κι αντικαταστάθηκε στο 72’ από τον Ζοάο Φέλιξ.

Μετά τις ισοπαλίες στα δύο πρώτα ματς του Nations League με Ισπανία (1-1) και Ελβετία (1-1), η Γερμανία αναδείχθηκε σε τρίτο σερί ματς ισόπαλη, αυτή την φορά σε φιλικό που διεξήχθη στο Ρέιν Ένερτζι Στάντιον της Κολονίας, με 3-3 απέναντι στην Τουρκία.

Τρεις φορές προηγήθηκαν στο ματς τα «πάντσερ», αλλά ισάριθμες οι Τούρκοι είχαν την «απάντηση», με το τελικό 3-3 να διαμορφώνεται στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων από τον Καραμάν ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή στο 63ο λεπτό της αναμέτρησης.

Με πέντε γκολ στο πρώτο μέρος η Ιταλία «γάζωσε» με 6-0 την Μολβαδία, ενώ απόντος του Λεβαντόφσκι ο σέντερ φορ της Γουέστ Μπριμ Καμίλ Γκροσίτσκι πέτυχε χατ τρικ και οδήγησε την Πολωνία στη νίκη με 5-1 επί της Φινλανδίας στο Γκντανσκ.

Στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού η Γαλλία έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στην Ουκρανία την οποία «σκόρπισε» με 7-1 και τον Ζιρού να πετυχαίνει δύο τέρματα.

Σε διεθνείς φιλικούς αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Νικαράγουα-Γουατεμάλα 0-0

Ζάμπια-Μαλάουι 1-0 (15’ Σικόμπε)

Κύπρος-Τσεχία 1-2 (32’ Λοΐζου – 13’ Χόλες, 43’πεν. Νταρίντα)

Δανία-Νήσοι Φερόε 4-0 (22’ Σκοβ Όλσεν, 22’πεν. Έρικσεν, 32’ Μαέλε, 45’ Κορνέλιους)

Εσθονία-Λιθουανία 1-3 (58’ Μάριν – 14’,46’ Νονικόβας, 32’ Σιγκρέντας)

Μάλτα-Γιβραλτάρ 2-0 (8’ Νγουόκο, 90’ Καρουάνα)

Μαυροβούνιο-Λετονία 1-1 (90’+1 Ιβάνοβιτς – 26’ Ταράσοβς)

Λουξεμβούργο-Λιχτενστάιν 1-2 (72’πεν. Ροντρίγκες – 23’ Βόλφινγκερ, 61’πεν. Χάσλερ)

Αυστρία-Ελλάδα 2-1 (77’ Γκρμπιτς, 80’ Μπάουμγκάρτνερ – 63’ Φορτούνης)

Ανδόρα-Πράσινο Ακρωτήρι 1-1 (17’αυτ. Πόντσκ – 8’,54’ Μέντες)

Γερμανία-Τουρκία 3-3 (45’+1 Ντράξλερ, 58’ Νοουχάους, 81’ Βαλντσμιντ – 50’ Τουφάν, 67’ Καράκα, 90’+4 Καραμάν)

Ιταλία-Μολδαβία 6-0 (19’ Κριστάντε, 23’ Καπούτο, 30’,45’+1 Ελ Σαραουϊ, 38’λ Πόσμακ αυτ., 72’ Μπεράρντι)

Ολλανδία-Μεξικό 0-1 (59’ Χιμένες)

Πολωνία-Φινλανδία 5-1 (9’,18’,38’ Γκροσίτσκι, 53’ Πιάτεκ, 87’ Μίλικ – 68’ Νισκάνεν)

Πορτογαλία-Ισπανία 0-0

Σλοβενία-Σαν Μαρίνο 4-0 (17’,42’ Μίτροβιτς, 25’πεν. Βούκιτς, 48’ Ρεπ)

Ελβετία-Κροατία 1-2 (31’ Γκαβράνοβιτς – 18’ Κόβασιτς, 67’ Πάσαλιτς)

Γαλλία-Ουκρανία 7-1 (9’ Καμαβινγκά, 24’,34’ Ζιρού, 39’ αυτ. Μικολένκο, 65’ Τολισό, 82’ Μπαπέ, 89’ Γκριεζμάν – 53’ Τσιγκάνκοφ)

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Keywords
γκολ, video, εθνικη, ηττα, αυστρια, γκολ, τρια, δις, league, ελλαδα, ολυμπιακος, σλοβενία, αυστρια, κουλουρης, νέα, τεστ, γκντανσκ, φορ, γαλλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , γιωργος φουντας, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, κυπρος, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, ολυμπιακοί αγώνες, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, ακρωτηρι, γερμανια, δουλεια, ισπανια, ιταλια, με το δεξι, ουκρανια, παιχνιδια, πλαισιο, τεστ, φλωρεντια, αγωνες, βραδυ, γιβραλταρ, γκντανσκ, γουατεμαλα, δις, ευκαιρια, ελβετια, εν μερει, επρεπε, εστια, εφυγε, ζοαο, ιδιο, ημιχρονο, κορμος, κοσοβο, κροατια, λαθος, λειτουργια, λετονια, λιθουανια, λιχτενστάιν, μακρια, μεξικο, μιχαηλιδης, μολδαβια, νικη, ξεκινημα, ομαδα, ολλανδος, ολσεν, ουσιαστικο, παρισι, ποδοσφαιρο, ποιοτητα, πολωνια, πορτογαλια, ροναλντο, σβαρνα, σεντρα, σερι, συνεχεια, σωμα, τουρκια, τσεχια, φινλανδια, φουντα, φοντα, φορ, φορα, χρονικα, δικιο, εμφανισεις, league, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, θετικα, βεβαιως, χοσε