Ανακάλυψαν σκάνδαλο διαφθοράς κατά του Ερντογάν και ανταμείφθηκαν με… ισόβια

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φάνηκε ιδιαίτερα μεγαλόκαρδος με τα άτομα που τον Δεκέμβριο του 2013 είχαν ξεσκεπάσει ένα σκάνδαλο διαφθοράς για αυτόν, που τότε διατηρούσε τη θέση του πρωθυπουργού, και της κυβέρνησης του.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, σχεδόν 15 άτομα, στα οποία συγκαταλέγονται και τέσσερις πρώην αρχηγοί της αστυνομίας άκουσαν να τους αναγγέλλεται η ποινή των ισοβίων με την κατηγορία της «συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση». Στη δίκη δικάζοταν τουλάχιστον 70 άτομα.

Το σκάνδαλο διαφθοράς έφερε σε πολύ δύσκολη θέση

την κυβέρνηση του Ερντογάν, καθώς πολλοί υπουργοί και αξιωματούχοι κοντά στον Τούρκο ηγέτη που κατηγορήθηκαν για δωροληψία ή κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Αρκετοί είχαν τότε παραιτηθεί.

Ωστόσο δεν υπήρξαν άλλες συνέπειες για την κυβέρνηση, καθώς το σκάνδαλο παραμερίστηκε και αρκετοί από τους κατηγορητές βρέθηκαν αργότερα κατηγορούμενοι.

Ο Ερντογάν αντέδρασε στις κατηγορίες μετατοπίζοντας τις στον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί και για το πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Ο Γκιουλέν διαμένει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 20 χρόνια.

Το εν λόγω σκάνδαλο είχε χαρακτηριστεί πως «απόπειρα δικαστικού πραξικοπήματος» και οι οπαδοί του Γκιουλέν κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα «παράλληλο κράτος» για να πλήξουν τον Τούρκο Πρόεδρο.

Οι εκκαθαρίσεις του κρατικού μηχανισμού από οπαδούς του Γκιουλέν έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν καθαιρεθεί και φυλακιστεί.

(Με πληροφορίες από Anadolou, newsit.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα