Δε θέλει να «τζογάρει» άλλο η Μέι – Μόνο αν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας τρίτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο

Νέα ψηφοφορία μόνο αν υπάρχει «ρεαλιστική προοπτική» να εγκριθεί η συμφωνία επιθυμεί η ΜέιΤην Τετάρτη 20 Μαρτίου τελειώνει η περίοδος διαβουλεύσεων στο βρετανικό κοινοβούλιοΠοιες θα είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης στην σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη 21 Μαρτίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δεν θα επιδιώξει νέα ψηφοφορία

για την υπάρχουσα συμφωνία στο κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα, παρά μόνο εάν υπάρξει μία «ρεαλιστική προοπτική» να επιτύχει.

Ωστόσο ακόμα και αυτό δεν είναι σίγουρο, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Όπως έγινε γνωστό τη προηγούμενη βδομάδα, η Τετάρτη 20 Μαρτίου είναι η μέρα που κλείνει η συζήτηση για τη συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο, και στο τέλος της θα πρέπει να καταθέσει μια πρόταση η κυβέρνηση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, δηλώνει αποφασισμένη να μην επιμείνει στις διαπραγματεύσεις για backstop διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά την Πέμπτη 21 Μαρτίου. Παράλληλα, θα επιδιώξει συνέχεια των συνομιλιών με το βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP για την υποστήριξή του

Η ίδια πηγή αναφέρει πως σε περίπτωση νέας άρνησης του κοινοβουλίου και αυτή τη βδομάδα, η πρωθυπουργός θα αναζητήσει μία «μακρά» παράταση του άρθρου 50 από την ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να προσδιορίσει την ακριβή χρονική διάρκεια.

Δεν μπορεί να κατατεθεί ξανά η ίδια πρόταση συμφωνίας

Η θέση της Μέι γίνεται ακόμα πιο δύσκολη δεδομένου του ότι δεν μπορεί να υποβάλει ξανά την ίδια ή ουσιαστικά την ίδια πρόταση συμφωνίας στο κοινοβούλιο, ακόμα και να βρει την υποστήριξη που χρειάζεται, κάτι που ούτως η άλλως θεωρείται απίθανο.

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου τόνισε πως «εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να παρουσιάσει μια νέα πρόταση που δεν είναι ούτε ακριβώς η ίδια ούτε ουσιαστικά η ίδια με εκείνη που έφερε στο κοινοβούλιο στις 12 Μαρτίου, αυτό θα ήταν εντάξει».

«Αυτό που η κυβέρνηση δεν μπορεί νόμιμα να κάνει είναι να υποβάλει εκ νέου στο σώμα την ίδια πρόταση ή ουσιαστικά την ίδια πρόταση με εκείνη της περασμένης εβδομάδας, η οποία απορρίφθηκε με 149 ψήφους».

Γόρδιος δεσμός οι ευρωεκλογές

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, έαν, όπως φαίνεται πιθανό, δε βρει λύση μέχρι και τις 20 Μαρτίου, θα αναγκαστεί να ζητήσει παράταση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 για αρκετό διάστημα. Τότε όμως ανοίγει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Βρετανίας στις ευρωεκλγοες, κάτι που η ίδια έχει απορρίψει με ένταση. «Είναι πολύ άσχημη ακόμα και η σκέψη ότι οι Βρετανοί θα κληθούν να ψηφίσουν για εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τρία χρόνια αφού ψήφισαν να φύγουν από την ΕΕ. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρο δείγμα για τη συνολική αποτυχία του κοινοβουλευτικού έργου» τόνισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα