Στην Αθήνα Watsa - Paulson

Του Δημήτρη Παφίλα

Με το παιχνίδι "Μουσικές καρέκλες" αρχίζουν να μοιάζουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στο παιχνίδι αυτό οι καρέκλες είναι περισσότερες από τους παίκτες, η μουσική παίζει, οι παίκτες γυρίζουν γύρω - γύρω και κάποια στιγμή η μουσική σταματά. Οι παίκτες κάθονται και όποιος μένει όρθιος βγαίνει από το παιχνίδι...

Σε αντιστοιχία με τις μουσικές καρέκλες οι ξένοι επενδυτές "κάθισαν" στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, αλλά κάθε φορά κάποιος μένει όρθιος και φεύγει με ζημιές. Μάλιστα, κάθε φορά οι

κεφαλαιοποιήσεις πέφτουν και ίσως οι επενδυτές να είναι τελικά λιγότεροι κι από τις καρέκλες.

Με τις ζημιές στις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι επενδυτές κ.κ Prem Watsa, Wilbur Ross και John Paulson έρχονται στην Αθήνα στην χειρότερη στιγμή καθώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο βρίσκεται στον αέρα ενώ οι αγρότες έχουν καταλάβει όλους τους κεντρικούς κόμβους της επικράτειας.

"Το χειρότερο για τους ξένους επενδυτές θα είναι η κυβέρνηση να μην έχει κάτι να τους πει. Τότε θα πουν "Ήρθαμε στην Ελλάδα, και δεν ξέρουμε τι γίνεται. Και πολλοί από αυτούς δεν είναι παιδιά. Το παιχνίδι στην Ελλάδα τώρα αυτή την στιγμή είναι αν θα ρισκάρουν κάποιοι στην αβεβαιότητα με την πιθανότητα να χάσουν ή αν έλθουν νέοι επενδυτές", αναφέρει στο Newmoney.gr ξένος διαχειριστής. Κατά την γνώμη του, αυτοί δεν θα είναι οι γνωστοί επενδυτές που έχασαν μέχρι τώρα λεφτά στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη Watsa, Ross και Paulson

Δυο διαφορετικής φιλοσοφίας επενδυτές θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

Από τη μια πλευρά ο Ινδο - Καναδός κ. Prem Watsa του Fairfax holdings και από την άλλη ο κ. John Paulson της Paulson and Co.

O πρώτος θα έλθει επικεφαλής ομάδας επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank και θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο κ. Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό οικονομικών κ. Τσακαλώτο. Φυσικά θα δει όλους τους ceo των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει, όπως της Eurobank (τον κ. Φ. Καραβία), τον κ. Ε. Μυτιληναίο, τον κ. Γ. Χρυσικό (Grivalia).

Mαζί με τον κ. P. Watsa θα βρίσκεται και ο κ. Wilbur Ross ο οποίος επίσης συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, ενώ θα παρευρεθούν και οι υπεύθυνοι επενδύσεων της Fidelity, Shroeder's, Capital, Wellington Capital management.

Aπό την άλλη πλευρά ο κ. John Paulson που συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και στην Alpha Bank θεωρείται πιο επιθετικός παίκτης καθώς δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να πουλήσει μετοχές πριν γράψει σημαντικές ζημιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα