Κρουαζιέρα: Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα το τρομοκρατικό κτύπημα στην Κων/πολη

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Το πρόσφατο τρομοκρατικό κτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο τουρίστες που πήγαιναν να επισκεφθούν το Μπλε Τζαμί κοντά στην Αγία Σοφία, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην κλάδο της κρουαζιέρας. Οι ισορροπίες αλλάζουν στην Ανατολική Μεσόγειο αφού υπάρχει πλέον ο φόβος.

Άμεσα πλήττεται η Τουρκία, αφού μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας ακυρώνουν τις προσεγγίσεις τους σε τουρκικά λιμάνια για το 2016, ενώ στρέφονται ή σχεδιάζουν να στραφούν σε ελληνικά λιμάνια, υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

η Τουρκία μπορεί να έχει μείωση στην κρουαζιέρα που θα αγγίξει και το 60% για το 2016.
Μεγάλη ωφελημένη, σε κάθε περίπτωση, είναι η Ισπανία και εν γένει η δυτική Μεσόγειος.
Όπως επεσήμαναν στελέχη της κρουαζιέρας και σύμφωνα με τις προανακοινώσεις από τις εταιρείες κρουαζιέρας και τα προγράμματα που έχουν εκδώσει θα μειωθούν δραστικά οι προσεγγίσεις στα κυριότερα λιμάνια της Τουρκίας που δέχονται κρουαζιερόπλοια, όπως στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στο Κουσάντασι και στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσός).Οι εταιρείες που ήδη έχουν προχωρήσει σε μειώσεις προσεγγίσεων είναι: Η Royal Caribbean, η Costa Cruises, Celebrity, η MSC, ενώ δεν θα κάνει δρομολόγια η Disney Cruise Line.
Μάλιστα το κρουαζιερόπλοιο MSC Magnifica, το οποίο ξεκινά κρουαζιέρες από τη Βενετία στις 26 Μαρτίου, αντί της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης θα πιάνει στο λιμάνι του Πειραιά και της Μυκόνου το 2016.
Tην περασμένη χρονιά η Costa Cruises και η Celebrity Cruises ακύρωσαν τις προσεγγίσεις τους στην Τουρκία για λόγους ασφαλείας. Για το 2016 η Crystal Cruises ακύρωσε τις προγραμματισμένες προσεγγίσεις με τα πλοία «Crystal Symphony» και «Crystal Esprit» στην Κωνσταντινούπολη και στο Κουσάντασι.
Τον περασμένο μήνα η Disney Cruise Line ακύρωσε όλο το πλάνο της για κρουαζιέρες στην ανατολική Μεσόγειο. Θα προσέγγιζε τα λιμάνια του Πειραιά, της Μυκόνου, το Κουσάντασι και τη Βαλέτα. Τα αντικατέστησε με τα λιμάνια του Λιβόρνο της Ιταλίας και του Villefranche της Γαλλίας.
Η Celebrity Cruises ακύρωσε τις προσεγγίσεις για το 2016 στη Κωνσταντινούπολη με τα πλοία «Celebrity Reflection» και and «Celebrity Equinox» προτάσσοντας όμως ως αιτιολογία, όχι λόγους ασφαλείας αλλά θέματα διαδικαστικά με το λιμάνι.
Ο φόβος της τρομοκρατίας επηρέασε και πέρσι τον κλάδο της κρουαζιέρας. Τον Απρίλιο του 2015 η MSC Cruises ακύρωσε κρουαζιέρες προς Αίγυπτο και Ουκρανία. Egyptian and Ukrainian ports from its itineraries amidst on-going political unrest.
Επίσης, κρουαζιερόπλοια δεν θα προσεγγίσουν το 2016 το λιμάνι της Τυνησίας, το Tunis,μετά από τρομοκρατικό κτύπημα στο οποί έχασαν τα ζωή τους 17 επιβάτες. Εξαίρεση αποτελούν τα πλοία «Silver Spirit» της Silversea, το «Zenith», της Croisières De Frances, το «Europa» της Hapag-Lloyd και το «Amadea» της Phoenix Reisen. Επίσης, πρόσφατα το κρουαζιερόπλοιο «MSC Meraviglia» προγραμματίστηκε για κρουαζιέρα στο συγκεκριμένο λιμάνι στο παρθενικό του ταξίδι το 2017.
Διχογνωμία
Όσο αφορά για το αν θα ωφεληθεί η Ελλάδα από τις ακυρώσεις αυτές οι απόψεις διίστανται. Στελέχη της ελληνικής κρουαζιέρας που θεωρούν ότι θα αυξηθούν οι προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια δήλωσαν:
«Το πρόσφατο τρομοκρατικό κτύπημα στην Τουρκία αναπόφευκτα θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο τουρισμό και ιδιαίτερα στο θαλάσσιο τουρισμό της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Συγχρόνως όμως μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει και ως ευκαιρία για τα ελληνικά λιμάνια με την προσέλκυση των κρουαζιερόπλοιων τα οποία ακυρώνουν τις προσεγγίσεις τους στη Τουρκία.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται όχι μόνο η αύξηση της κίνησης των ελληνικών λιμένων αλλά και η διατήρηση των κρουαζιερόπλοιων στην ευρύτερη περιοχή».
Για να γίνει όμως αυτό εφικτό, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, ειδικά σε μια περίοδο όπου η ασφάλεια τίθεται με επιτακτικό τρόπο στο προσκήνιο, θα πρέπει τα ελληνικά λιμάνια να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιες απαιτήσεις κάνοντας συγκεκριμένα βήματα όπως:
« - Πιστοποίηση κατά τον κώδικα ISPS (όπου δεν υπάρχει).
- Πλήρης διαχωρισμός των χώρων ελλιμενισμού κρουαζιέρας από το υπόλοιπο λιμάνι όπου υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση ατόμων και φορτίων. Μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με φορητούς φράκτες-συρματοπλέγματα.
- Παρακολούθηση της λιμενικής εγκατάστασης με κάμερες κλειστού κυκλώματος
- Αυστηρός και εμφανής έλεγχος της ταυτότητας και των αδειών των εισερχομένων στο χώρο ελλιμενισμού των κρουαζιεροπλοίων.
- Έλεγχος προσώπων, χειραποσκευών και αποσκευών με κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας.
- Αστυνομική παρουσία στην περιοχή γύρω από το λιμάνι και όπου υπάρχει συγκέντρωση επιβατών (πχ. χώρος επιβίβασης στα λεωφορεία εκδρομών)
- Ενεργή παρουσία και επαφή του Υπευθύνου Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΥΑΛΕ) με τα πλοία.
- Περιπολίες ασφαλείας και απομάκρυνση ατόμων οι οποίοι δεν έχουν λόγο να βρίσκονται εντός της λιμενικής εγκατάστασης».
Υπάρχουν όμως και στελέχη του κλάδου τα οποία θεωρούν ότι τα γεγονότα στην Τουρκία θα επηρεάσουν και την Ελλάδα στο θέμα της κρουαζιέρας.
«Οι εταιρείες που μείωσαν ή ακύρωσαν τα δρομολόγιά τους προς τα τουρκικά λιμάνια σίγουρα θα μειώσουν τις προσεγγίσεις τους και στα ελληνικά λιμάνια, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Εάν δεν αλλάξουν ριζικά οι σημερινές συνθήκες, αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, θα είναι επιζήμια οικονομικά από αυτές τις ακυρώσεις και για την Ελλάδα» τόνισαν και προσέθεσαν: «Το πρόσφατο τρομοκρατικό κτύπημα θορύβησε πολύ τους Αμερικάνους οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών που επιλέγουν την κρουαζιέρα για να κάνουν τις διακοπές τους. Και αν συνυπολογίσετε ότι η Τουρκία συνορεύει με την Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προτιμήσουν να αποφύγουν και την χώρα μας, γενικεύοντας στο μυαλό τους το πρόβλημα».
Οι αρμόδιο φορείς στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.
Οι επιπτώσεις από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στην Τουρκία βρίσκονται στην ατζέντα και της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA) η οποία έχει απαγορεύσει τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στην Αίγυπτο μετά από ανάλογα περιστατικά. Σύμφωνα όμως με κύκλους της CLIA, δεν είναι πιθανή η έκδοση ανάλογης οδηγίας για την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα