Πρώτη μονομαχία Τσίπρα - Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό σήμερα στη Βουλή

Του Γρηγόρη Τζιοβάρα

Με φόντο το πολιτικό καμίνι του Ασφαλιστικού και τις ογκούμενες αντιδράσεις των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών θα λάβει χώρα η πρώτη μετωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Με όλες τις δημοσκοπήσεις να δίνουν αέρα στα πανιά του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί

σήμερα το απόγευμα αντιμέτωπος με τον πολιτικά στριμωγμένο κ. Τσίπρα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο το Ασφαλιστικό.

Πρόκειται για το πρώτο ισχυρό crash test των δύο κεντρικών προσώπων της εγχώριας πολιτικής σκηνής, που έρχεται σε μια καθοριστική στιγμή για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, καθώς συμπίπτει αφενός με την επέτειο της έναρξης της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. πριν από έναν χρόνο και αφετέρου με τη μεγάλη δημοσκοπική κατρακύλα των κομμάτων της συμπολίτευσης, που εντάθηκε μετά την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση στο Κοινοβούλιο, η οποία προεξοφλείται ότι δεν θα περιοριστεί μόνο επί του -ούτως ή άλλως- εκρηκτικού Ασφαλιστικού αλλά θα εξελιχθεί σε κόντρα εφ' όλης της ύλης, αποτελεί, όπως τονίζεται από το ανανεωμένο επιτελείο της Συγγρού, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να παρουσιαστούν τα χαρακτηριστικά της σκληρής αντιπολιτευτικής στρατηγικής που καταστρώνει ο κ. Μητσοτάκης και κατατείνει στην «ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας σε αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης».

Στην πρώτη αυτή κρίσιμη δοκιμασία της θητείας του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. φέρεται αποφασισμένος να κάνει πράξη την προεκλογική υπόσχεσή του ότι «με μένα αρχηγό ο Τσίπρας δεν θα περάσει καλά». Η απόφασή του αυτή άλλωστε σηματοδοτήθηκε ήδη με τη σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματός του κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο της παρουσίας του στο τιμόνι της Συγγρού, αλλά και με τη στάση που τήρησε στη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αιχμηρές επισημάνσεις ότι «ο νέος πολιτικός πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας» που έκανε ο κ. Μητσοτάκης μόλις βρέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά και η ανησυχία που εξέφρασε κατά πρόσωπο στον κ. Τσίπρα για τις εξελίξεις -κυρίως στην οικονομία «με την παρατεταμένη ύφεση και την απώλεια επενδύσεων» και την επιχειρούμενη «κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών»- είναι ενδεικτικές του πνεύματος με το οποίο θα κινηθεί το προσεχές διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ναι στα αιτήματα, όχι στις ακραίες κινητοποιήσεις

Ειδικά στο κρίσιμο για όλους τους Ελληνες θέμα του Ασφαλιστικού, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υψώσει κατακόρυφα τους τόνους, υπογραμμίζοντας ότι «ο βαρύς λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο Συνταξιοδοτικό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. το 2015».

Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., ωστόσο, επιμένουν ότι δεν θα μείνει μόνο στην αυστηρή κριτική προς την κυβέρνηση για τη μεγάλη ζημιά που, όπως θεωρούν, έγινε στην ελληνική οικονομία και τη χώρα το τελευταίο δωδεκάμηνο, αλλά ταυτόχρονα θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της αντιπρότασης του κόμματός του για το Ασφαλιστικό, την οποία προετοίμασε ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από τα αρμόδια κοινοβουλευτικά στελέχη: τον τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Βασίλη Οικονόμου και τον συντονιστή Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκο Παναγιωτόπουλο, που και οι δύο παρέμειναν στις θέσεις τους.

Στις τελικές συσκέψεις προετοιμασίας των θέσεων, δε, συμμετείχαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ο συντονιστής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και οι νεοδιορισθέντες αντιπρόεδροι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης (για το Κυβερνητικό Πρόγραμμα) και Αδωνις Γεωργιάδης (για τον συντονισμό του Κοινοβουλευτικού Εργου).

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των συνεργατών του, ο κ. Μητσοτάκης θα υποστηρίξει ότι «ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του χτυπούν την παραγωγική Ελλάδα, η οποία καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό της πελατείας του ΣΥΡΙΖΑ». Προς επίρρωση του ισχυρισμού του θα επικαλεστεί ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές σε ένα πλαίσιο που θα οδηγούσε σε μεσοσταθμική μείωση κατά 8% των επικουρικών συντάξεων», ενώ θα επιμείνει ότι «ο σημερινός Αρμαγεδδώνας των επαπειλούμενων περικοπών και της αύξησης των εισφορών είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής δήθεν διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του, πρώην και νυν».

Η αντιπρόταση της Ν.Δ., κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, προνοεί τη διατήρηση τριών Ταμείων: Μισθωτών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών. Προβλέπει επίσης ότι το σύστημα θα στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, που είναι η εθνική σύνταξη, η ανταποδοτικότητα, η επικουρικότητα και η λειτουργία επαγγελματικών ταμείων. Το βάρος, σύμφωνα με τα «γαλάζια» στελέχη, απαιτείται να δοθεί στην εισπραξιμότητα -αναφέρεται ως παράδειγμα ότι τον τελευταίο χρόνο το ποσοστό των απλήρωτων εισφορών στον ΟΓΑ ανέβηκε από το 42% στο 62%-, αλλά πάνω και πέρα από όλα στην ανάπτυξη και την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης με επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει τη συζήτηση για να στείλει αυστηρό μήνυμα υπευθυνότητας, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ακραίας μορφής διαμαρτυρίες, όπως το κλείσιμο των εθνικών δρόμων και η παρακώλυση της κίνησης των οχημάτων που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου. Τη στάση αυτή άλλωστε φρόντισαν να καταστήσουν σαφή σε εκπροσώπους αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων στελέχη της Ν.Δ.
-μεταξύ των οποίων ο γραμματέας της Κ.Ο. Κώστας Τσιάρας και ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης- που τους συνάντησαν στη Βουλή. Οπως ειπώθηκε στη συνάντηση, «η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την πλειονότητα των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μορφές κινητοποιήσεων που καταλύουν το κράτος και προκαλούν επιπλέον ζημιά στην ήδη βαρύτατα τραυματισμένη ελληνική οικονομίας.

Οι ευθύνες για το «σκοτεινό» εξάμηνο

Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή θα δώσει στον πρόεδρο της Ν.Δ. το απαραίτητο έναυσμα για να επαναφέρει την πρότασή του περί συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις πιθανολογούμενες ευθύνες κυβερνητικών παραγόντων για τη ζημιά που προκλήθηκε στην ελληνική οικονομία από την «άφρονα», όπως χαρακτηρίζεται, διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Επισημαίνοντας και τις πρόσφατες αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Τσίπρα και θα επιμείνει στην «ανάγκη να διερευνηθεί η σκοτεινή περίοδος μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουλίου του 2015, όταν η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού». Αλλωστε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε ανύποπτο χρόνο είχε καταστήσει σαφή την πρόθεση του, όταν με αφορμή τα όσα περιέχονταν σε ντοκιμαντέρ του βρετανικού Channel 4, με αποκλειστική δήλωση στο «ΘΕΜΑ» της 27ης Δεκεμβρίου, είχε ξεκαθαρίσει: «Με εμένα πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αυτά δεν θα ξεχαστούν».

«Εγγυώμαι ότι θα διερευνηθούν από μια εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή της Βουλής, η οποία θα κληθεί να αξιολογήσει κατά πόσο η προφητεία του κ. Βαρουφάκη εκπληρώθηκε στο ακέραιο από μνημειώδη αδεξιότητα ή βάσει σχεδίου», τόνιζε ο κ. Μητσοτάκης, εστιάζοντας και σε παλαιότερη αρθογραφία του πρώην υπουργού, όπου υποστήριζε την ανάγκη να «αφελληνιστούν» οι ελληνικές τράπεζες. «Και βέβαια, να διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες για την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.», τόνιζε.

Πεποίθηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη στην πρόσφατη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ για τα σχέδια εξόδου από το ευρώ, τα στικάκια με τις ηχογραφημένες συνεδριάσεις του Eurogroup, αλλά και τους ισχυρισμούς ότι ο κ. Τσίπρας ενδιαφερόταν μόνο για το πώς δεν θα εμφανιστεί ότι αποδέχεται τη «συνθηκολόγηση» με τους εταίρους και δανειστές, «χρήζουν επίσημης απάντησης από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό». Επί του παρόντος η Ν.Δ. δεν κορυφώνει την επίθεση κατά της κυβέρνησης επειδή δεν θέλει να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το Ασφαλιστικό και το Αγροτικό.

Γι' αυτό και περιορίζεται σε κάθε ευκαιρία το γεγονός ότι «η κυβέρνηση σιωπά και δεν απαντά στον πρώην υπουργό», αλλά το προσεχές διάστημα και ανάλογα με τις ευρύτερες εξελίξεις θα κλιμακώσει την ένταση της αντιπαράθεσης.

Το συνέδριο και οι ισορροπίες

Τόσο για το θέμα της Εξεταστικής όσο και ευρύτερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσβλέπει στη συμπόρευση με τις δυνάμεις της υπόλοιπης αντιπολίτευσης και για τον σκοπό αυτό είχε την Παρασκευή κατ' ιδίαν συναντήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ μια μέρα νωρίτερα είχε δει τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον οποίο κατά πληροφορίες, διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει κινήσεις προσέλκυσης βουλευτών ή στελεχών από άλλους χώρους.

Στις άμεσες προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη εξάλλου είναι η συντεταγμένη πορεία ανασυγκρότησης του κόμματος, που περνάει μέσα από τη διοργάνωση του τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ., το οποίο προγραμματίζεται για τον Απρίλιο, χωρίς να αποκλείεται, αναλόγως των εξελίξεων, να μετατεθεί για τα μέσα Μαΐου. Η προκήρυξή του θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νέου οργανογράμματος του κόμματος, που συνεχίζεται με την τοποθέτηση στα κρίσιμα πόστα ανθρώπων του νέου αρχηγού, όπως ο κ. Βασίλης Σπανάκης που ορίστηκε γραμματέας Οργανωτικού και ο κ. Τάσος Γαϊτάνης, που ανέλαβε γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οπως διεφάνη και από την κατανομή ρόλων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κάνει πράξη την επαγγελία του για ανανέωση, χωρίς ωστόσο να διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται μεταξύ των βουλευτών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν τον είχε στηρίξει στη μάχη για την ηγεσία. Συνεργάτες του δικαιολογούν τους διακριτούς ρόλους που ανατέθηκαν στο εξαμελές σχήμα των συντονιστών στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, με ευθύνη για την Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα, και τον Μάκη Βορίδη, με αρμοδιό­τητα τη Δημόσια Διοίκηση, τη Δημόσια Τάξη και τη Δικαιοσύνη, επιχειρηματολογώντας ότι «αποτελούν αξιοκρατικές επιλογές που συνάμα υπηρετούν και την ενότητα».

Μένει βεβαίως να επιβεβαιωθούν όλα αυτά από την Κ.Ο., η οποία θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες. Αν και με δεδομένο ότι λίγο ως πολύ σε όλους δόθηκε ρόλος -μόνον η λεγόμενη «σκιώδης κυβέρνηση» απαρτίζεται από 31 πρόσωπα- πιθανολογείται ότι δεν θα υπάρξουν δεύτερες υποψηφιότητες.

Και άρα δεν θα χρειαστεί, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, να γίνουν ψηφοφορίες, αφού όλες οι κομματικές φυλές -καραμανλικοί, σαμαρικοί, μητσοτακικοί, δεξιοί και φιλελεύθεροι- φαίνεται, προς το παρόν, να είναι ευχαριστημένες.

Keywords
τσιπρας, βουλη, ασφαλιστικο, ντορα μπακογιαννη, δημοσκοπηση, crash, test, συριζα, χατζηδακης, αδωνις, ελλαδα, ογα, channel, θεμα, τραπεζες, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, μαΐου, αμυνα, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, μειωση μισθων, μαρικα μητσοτακη, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, βαρουφακης, νεος παπας, το θεμα, εθνικη, ηγεσια, θεμα, κοντρα, ντοκιμαντερ, ογα, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, υφεση, test, αδωνις, αμυνα, αξονες, απωλεια, αφορμη, γεγονος, γινει, γλωσσα, δεδομενο, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δηλωση, διοικηση, δοθει, δωσει, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ερχεται, ευθυνη, εναυσμα, ζημια, κυβερνηση, κυρια, λειτουργια, μαΐου, μαξιμου, μητσοτακης, μειωση, νικο, ντορα, ομαδα, οχηματων, συζητηση, συνταξη, σχεδια, τασος, συγγρου, φοντο, φωφη, φωφη γεννηματα, χρηστος, channel, crash, εφαρμογη, εξεταστικη, χωρα, κωστας, μεινει, πληροφοριες, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα