Περιορίζει τις απώλειες η τουρκική λίρα μετά τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας

Κερδίζει έδαφος η τουρκική λίρα μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε με την ανακοίνωση για τα στοιχεία πληθωρισμού, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει δράση για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Η ανακοίνωση αυτή ενίσχυσε τις υποψίες ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα (13/9).

Η λίρα σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση

της Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που διαμορφώθηκε σε χαμηλά 15 ετών τον Αύγουστο (17,9%) σημείωσε πτώση 3%, ενώ αργότερα περιόρισε τις απώλειες στο 1,1% και στα 6,6 δολάρια.

Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το μέσο σταθμισμένο κόστος χρηματοδότησης κατά 700 μονάδες βάσης φέτος, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό να αποτρέψει τη λίρα να απολέσει το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Σημειώνεται ότι η λίρα επέδειξε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων άλλων αναδυόμενων οικονομιών.

Αναλυτής της Rabobank σχολιάζει πως «υπονοώντας ότι θα έρθει μια αύξηση των επιτοκίων στις 13 Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τις προσδοκίες της αγοράς ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να συσφιχθεί επαρκώς».

Επομένως, συνέχισε ο ίδιος, μια τέτοια δέσμευση ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για να προχωρήσει σε μια σωστή αύξηση των επιτοκίων. Ουσιαστικά, «η κεντρική τράπεζα ανέβασε μόνη της τον πήχη για τον εαυτό της».

Τον περασμένο μήνα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας άρχισε να αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης περιορίζοντας τη ρευστότητα, αν και αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα