Μόλις στο 1,8% η ανάπτυξη της οικονομίας στο β' τρίμηνο

Χαμηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί κινήθηκε η ανάπτυξη στο β' τρίμηνο της χρονιάς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι οι επενδύσεις βαίνουν μειούμενες!

Όπως ανακοίνωσε η Αρχή, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχείατο ΑΕΠ σε όρους όγκου αυξήθηκε 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018 η αύξηση ήταν 0,2%.

Με βάση μη εποχικά

διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2017.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

1. Τριμηνιαίες μεταβολές

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.

o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή 0,0 % σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.

o Αύξηση κατά 3,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,5%.

o Αύξηση κατά 4,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%.

2. Ετήσιες μεταβολές

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017.

o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017.

o Αύξηση κατά 9,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,2%.

o Αύξηση κατά 4,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,2%.

Αναβάθμιση εκτιμήσεων για το α' τρίμηνο

Την ίδια ώρα ωστόσο η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναβάθμιση της εκτίμησης της για τις επιδόσεις της οικονομίας στο α' τρίμηνο. Συγκεκριμένα θεωρεί πως το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,5% σε ετήσια βάση (από 2,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση) και 0,9% σε τριμηνιαία βάση.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών. Επισημαίνει δε πως τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά. Συνεπώς, όπως καταλήγει, τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα