Βρετανία: Επιβράδυνση για τον μεταποιητικό κλάδο τον Αύγουστο

Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε ο μεταποιητικός κλάδος της Μεγάλης Βρετανίας τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Markit, καθώς τόσο η παραγωγή όσο και οι εξαγωγές υποχώρησαν σε χαμηλά δύο ετών.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες, έναντι 53,8 μονάδων τον Ιούλιο του 2018, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων.

Η παραγωγή του κλάδου αυξήθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων 17 μηνών, την ίδια στιγμή που ο υποδείκτης νέων παραγγελιών

σημείωσε την ασθενέσθερη ανάπτυξη των τελευταίων 25 μηνών.

Η ζήτηση από το εξωτερικό υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2016, παρά την συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της στερλίνας κατά τους τελευταίους μήνες.
Παράλληλα, η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας και των νέων παραγγελιών είχε αντίκτυπο τόσο στη στελέχωση του κλάδου όσο και στην αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων.

Αν και το 47% των βρετανικών επιχειρήσεων αναμένει υψηλότερη παραγωγή κατά τους επόμενους 12 μήνες, η αισιοδοξία υποχώρησε σε χαμηλά 22 μηνών, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις εμφανίζονται προβληματισμένες σχετικά με την αβεβαιότητα που επικρατεί τόσο σχετικά με το Brexit όσο και με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

«Οι επιδόσεις του μεταποιητικού κλάδου του Ηνωμένου Βασιλείου φάνηκαν ιδιαίτερα χαλαρές τον Αύγουστο, ο δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο άνω των δύο ετών, καθώς η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε και ο ρυθυμός δημιουργίας θέσεων εργασίας βρέθηκε κοντά στη στασιμότητα», σχολίασε ο διευθυντής της Markit, Rob Dobson για να προσθέσει ότι «τα τελευταία στοιχεία του PMI δείχνουν σχεδόν μηδενική αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι ο τομέας πιθανώς να μην καταφέρει να στηρίξει την ευρύτερη οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα