Στο 17,9% εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία

Μεγαλύτερη του αναμενομένου αποδείχθηκε η άνοδος τους ετήσιου πληθωρισμού στην Τουρκία για τον φετινό Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της γειτονικής χώρας, καθώς η εξασθένιση της λίρας οδήγησε σε αύξηση των τιμών.

Έτσι, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 17,9% έναντι ετήσιας ανοδου 15,9% τον προηγούμενο μήνα, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών στο 17,6%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της στην Τουρκία ενισχύθηκε κατά 2,3%.

Ο δείκτης που αφορά τον τομέα της ενέργειας

και ο οποίος καταγράφει και τις τιμές των προϊόντων πετρελαίου, ενισχύθηκε κατά 21,34% σε σύγκριση με τον περυσινό Αύγουστο, έναντι ετήσιας ανόδου 17,5% τον Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή, από τον οποίοι εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μετάλλων, σημειώθηκε επιτάχυνση στο 17,22% έναντι 15,1% τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές των τροφίμων, τα οποία αποτελούν σχεδόν το 25% της συνολικής κατανάλωσης στην Τουρκία, σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 19,75% τον Αύγουστο, έναντι 19,4% τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση της λίρας επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές της χώρας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 15 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα