ΔΕΣΦΑ: Η τροπολογία Σκουρλέτη αιτία του ναυαγίου

Στην τροπολογία που είχε καταθέσει το περασμένο καλοκαίρι ο πρώην υπουργός ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτης κρύβεται η αιτία του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων της πώλησης του ΔΕΣΦΑ προς την Αζέρικη Socar και την Ιταλική Snam.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία Σκουρλέτη, προέβλεπε μείωση της «ανακτήσιμης διαφοράς» των 829 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ

από προηγούμενες χρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο μειώθηκαν τα προσδοκώμενα έσοδα των Αζέρων, με αποτέλεσμα η συμφωνία να οδηγηθεί σε οριακό σημείο.

Αναλυτικά, με την τροπολογία άλλαζε η μεθοδολογία τιμολόγησης των υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ. Η πρωτοβουλία του υπουργού την οποία δικαιολόγησε προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια του ΔΕΣΦΑ, που θα επιβάρυναν τους καταναλωτές, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Αζέρων, οι οποίοι επισήμαιναν ότι με τον τρόπο αυτό η αξία του ΔΕΣΦΑ μειώθηκε στο μισό αυτής που υπολόγιζαν όταν κατέθεσαν την πρόσφορα στα 400 εκατομμύρια για το 66%.

Η συμφωνία πώλησης του ΔΕΣΦΑ είχε πραγματοποιηθεί το 2013 με τίμημα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 188 εκατ. ευρώ αφορούσαν το Δημόσιο και τα 200 εκατ. ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολούθησαν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, οι οποίες οδήγησαν μεταξύ άλλων και στη συμμετοχή της ιταλικής Snam στη συμφωνία, με ποσοστό 16%, ύστερα από τις απαιτήσεις της Κομισιόν. Οι Αζέροι της SOCAR φρόντιζαν να ανανεώσουν την διάρκεια της εγγυητικής τους επιστολής, η οποία έληγε αρχικά στις 30 Οκτωβρίου, προκειμένου να συνεχιστούν οι επαφές με την Αθήνα και να εξαντληθούν τα περιθώρια συμβιβασμού.
Πρωθυπουργική παρέμβαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να μην χαλάσει το deal υπήρξε πρωθυπουργική παρέμβαση ωστόσο οι Αζέροι υποστήριζαν ότι έχουν αλλάξει βασικοί όροι της πώλησης, συνεπώς θα μπορούσαν να καταβάλλουν το τίμημα τμηματικά, κάτι που δεν γινόταν αποδεκτό από την ελληνική πλευρά καθώς άλλαζαν διεθνείς όροι διαγωνισμού.

Μεγάλος χαμένος τα ΕΛΠΕ

Εκτός από την χαμένη ιδιωτικοποίηση, μεγάλος χαμένος από την ιστορία πώλησης του ΔΕΣΦΑ είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία υπολόγιζαν να καλυτερεύσουν τον ισολογισμό τους αφού θα εισέπρατταν τα 200 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα