Bρέθηκε λύση σε μυστήριο αιώνων για τον Σαίξπηρ;

Μία νέα ανάλυση της διαθήκης του William Shakespeare υποθέτει πως η διάσημη κληροδότηση του ποιητή και συγγραφέα για το "δεύτερο καλύτερο κρεβάτι" του στη γυναίκα του Anne Hathaway, ήταν μία κίνηση ρομαντική αντί για μία κίνηση που σκόπευε να τη σνομπάρει.

Τα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας αποκαθιστούσαν την διαθήκη για τέσσερις μήνες, έτσι ώστε να παρουσιαστεί στο κοινό για τον εορτασμό των 400 ετών από το θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη. Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης,

οι επιστήμονες προέβησαν σε μερικά τεστ στην διαθήκη των τριών σελίδων, ανακαλύπτοντας πως αυτή γράφτηκε σε τρεις διαφορετικές περιστάσεις, με πιθανή διαφορά ετών.

Οι τελευταίες αλλαγές έγιναν ένα μήνα πριν το θάνατο του Shakespear στις 23 Απριλίου του 1616, όταν προστέθηκε και η τελευταία σελίδα η οποία συμπεριλαμβάνει και την γραμμή "Κληροδοτώ στη γυναίκα μου το δεύτερο καλύτερο κρεβάτι μου με τα έπιπλά μου". Πρόκειται για την μόνη αναφορά του στη γυναίκα του στη διαθήκη, κάτι που πολλοί εξέλαβαν ως κίνηση αντιπάθειας. Η ειδικός Amanda Bevan, διαφωνεί.

"Πολλοί νομίζουν πως οι διορθώσεις και οι επιπροσθέσεις ήταν λάθη ή απλές γρήγορες σκέψεις, αλλά αφού μπορούμε, πια, να καταλάβουμε πως πολλές γραμμές προστέθηκαν τον Μάρτιο του 1616, αυτά τα δώρα της τελευταίας στιγμής γίνονται αρκετά πιο σημαντικά. Ο Shakespeare μπορεί να γνώριζε πως πέθαινε τον Μάρτιο και προσέθεσε τις γραμμές προς την οικογένεια και τους φίλους του σε ένα κείμενο, μέχρι τότε, πολύ επιχειρηματικό και επίσημο. Το δεύτερο καλύτερο κρεβάτι του προφανώς δεν ήταν αντιπάθεια προς την Anne, αφού το κρεβάτι του θα έμενε στο σπίτι του στο Stratford-upon-Avon.

Εκτός από τις ακτίνες Χ που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση του κειμένου, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν και ειδικό φως για την μελέτη της διαθήκης το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο ορατό φάσμα των ανθρώπων. Έφτασαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως η δεύτερη σελίδα είναι από το 1613, την οποία ο Shakespeare άλλαξε τον Ιανουάριο του 1616 λόγω του επερχόμενου γάμου της κόρης του, Judith. Ο Shakespeare πραγματοποίησε περισσότερες αλλαγές δύο μήνες μετά.

Keywords
Τυχαία Θέματα