Κατεβάζει τον πήχη για τις εισπράξεις των αποκρατικοποιήσεων ο Γ. Σταθάκης

Αποστολή στο Βερολίνο Δημ. Παφίλας
φωτ. Βασ. Κουτρουμάνος

Mετά τις 22 Απριλίου όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα κατατεθούν στην Βουλή προς ψήφιση 4 νομοθετήματα (ασφαλιστικό, φορολογικό, νέο ταμείο, κόκκινα δάνεια) δίχως προβλήματα όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Ελληνο-γερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνουν στο Βερολίνο από κοινού το περιοδικό Economist, το υπουργείο Οικονομίας, ο ελληνικός

και γερμανικός σύνδεσμος βιομηχάνων.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, τόνισε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό θα περάσουν από τη Βουλή χωρίς μεγάλα προβλήματα, σημειώνοντας πως τα σχετικά νομοσχέδια θα νομοθετηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που αναμένεται στις 22 Απριλίου. Μάλιστα είπε για το ασφαλιστικό πως προστατεύει τις υφιστάμενες συντάξεις ενώ οι εισφορές αυξάνονται με δίκαιο τρόπο.

Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε ως το 2022 βιώσιμο το ελληνικό χρέος, υπογραμμίζοντας πως μετά από το διάστημα αυτό θα χρειαστούν νέες συζητήσεις.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχει ισχυρή κυκλική ανάπτυξη, ενώ εκτίμησε πως το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη το β' εξάμηνο.

Γερμανοί Βιομήχανοι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων κ. Ulrich Grillo τόνισε ότι, «οι επενδύσεις πηγαίνουν μαζί με την εμπιστοσύνη καθώς δεν λειτουργεί το ένα δίχως το άλλο». Όπως πρόσθεσε, οι πολιτικοί πρέπει να κτίσουν την εμπιστοσύνη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. «Μόνο αν υπάρχει εμπιστοσύνη που είναι στην ανθρώπινη φύση θα γίνουν επενδύσεις»

Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων κ. Ulrich Grillo

ΜμΕ και χρηματοδότηση

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε επίσης ότι, στο τέλος Απριλίου θα παρουσιαστεί η στρατηγική της ανάπτυξης και ο επενδυτικός νόμος, το fund για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αποκρατικοποιήσεις

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι, τα 50 δισ. ευρώ που αναμένονταν ήταν εκτός πραγματικότητας καθώς αργότερα έγιναν 25 δισ., 15 δισ, ευρώ ενω κατά την γνώμη του οι 11 ιδιωτικοποιήσεις θα αποφέρουν ένα ποσό περί τα 6-7 δισ. ευρώ.

Τομείς συνεργασίας

Τόσο, ο κ. Σταθάκης, όσο και ο Γερμανός πρόεδρος των βιομηχάνων επισήμαναν ότι, οι τομείς όπου μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνογερμανική συνεργασία είναι τα Αγροτικά προϊόντα, ο Τουρισμός, η υγεία, η πληροφορική- επικοινωνίες, η ενέργεια καθώς και η φαρμακευτική βιομηχανία.

Θ. Φέσσας

Από την πλευρά του, στην ομιλία του, ο πρόεδρος των Ελλήνων βιομηχάνων κ. Θεόδωρος Φέσσας έκανε λόγο για υπερφορολόγηση των νοικοκυριών καθώς το 3% των νοικοκυριών πληρώνουν το 42% των φόρων. Ανέλυσε γιατί η Ελλάδα δεν θα είχε να κερδίσει τίποτα εκτός του ευρώ (καθώς οι εξαγωγές αποτελούν το 15,3% του ΑΕΠ) παρά μόνο υπερπληθωρισμό. Πρόσθεσε επίσης ότι, οι ιδιωτικοποιήσεις του ΟΤΕ, Cοsco δείχνουν τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων σε σύγκριση με την ΔΕΗ και τον ΟΛΠ.

ΕΛΠΕ

Η διατήρηση των δεικτών ανταγωνιστικότητας των ΕΛΠΕ στο 25 % των πλέον ανταγωνιστικών διυλιστηρίων, σύμφωνα με την κατάταξη της Solomon, αποτελεί για την εταιρεία πρωταρχικό στόχο και βασική υποχρέωση προς τους μετόχους της, που συνεπάγεται τον προγραμματισμό και την υλοποίηση δράσεων στους τομείς βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου (δεξιότητες, τεχνογνωσία).

Σε ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γρηγόρης Στεργιούλης αφού τόνισε ότι, τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια στερούνται 4 δολ/ βαρέλι απο αυτά της Μέσης Ανατολής υπογράμισε πως «Στο πλαίσιο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού, ο Όμιλος υιοθετεί τις ευρωπαϊκές θέσεις μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος, καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και αναπροσανατολισμό προς τις ενεργειακές δράσεις και προϊόντα της νέας εποχής (ΑΠΕ, δίκτυα φυσικού αερίου, ηλεκτρική ενέργεια), με παράλληλη ισχυροποίηση στον πετρελαϊκό κλάδο, όπως προσδιορίζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενεργειακού μετασχηματισμού. H Ελληνικά Πετρέλαια διαθέτει επίσης σημαντική διεθνή εμπειρία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων έχοντας συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια ως ισότιμος εταίρος σε 17 κοινοπραξίες με αναγνωρισμένες μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες (Λιβύη, Αίγυπτος, Αλβανία, Μαυροβούνιο). Από το 2014 οι δραστηριότητες του Ομίλου έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται και πάλι στην Ελλάδα. Ήδη η ΕΛΠΕ ερευνά την θαλάσσια περιοχής του Πατραϊκού Κόλπου ως Εντολοδόχος διεθνούς κοινοπραξίας με την ιταλική Edison».

Το γερμανικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με παράγοντες τόσο της Γερμανίας όσο και της Ελλάδας, είναι η πρώτη φορά που οι Γερμανοί βιομήχανοι θέλουν να ακούσουν για την Ελλάδα κι αυτό είναι ενδεικτικό της θέλησης που υπάρχει εφόσον φυσικά προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Η λίστα με τους συμμετέχοντες του συνεδρίου

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα