Δεν είναι μόνο η μαμά. Υπάρχει και ο μπαμπάς!

Το ξέρω ότι οι γυναίκες και ειδικά οι μαμάδες είμαστε ικανές για τα πάντα και είμαστε πραγματικά ηρωίδες. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνουμε όλα μόνες μας ή να μη ζητάμε ποτέ βοήθεια.

Το πρώτο άτομο που είναι συνοδοιπόρος στο ταξίδι της μητρότητας είναι ο μπαμπάς. Βασικά είναι αυτονόητο ότι πρέπει να είναι δίπλα, να βοηθά και να εμψυχώνει -στηρίζει τη μαμά αλλά πολύ συχνά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, λόγω του ότι οι μαμάδες τα κάνουμε πάντα καλύτερα και είμαστε όλο υποδείξεις μερικές φορές ο ρόλος

του παραγκωνίζεται.

Αυτό φίλες μου είναι ένα μεγάλο λάθος να το συντηρούμε. Δηλαδή να τρέχουμε πάντα πρώτες για το μωρό όταν ξυπνήσει, να είμαστε μόνο εμείς που δίνουμε το γάλα ή που αλλάζουμε πάνα.

Μην σας ακούγονται μεσαιωνικά συμβαίνουν ακόμα και δε γίνονται πάντα από αδιαφορία ή από έλλειψη χρόνου αλλά και από την υπέρμετρη προσπάθεια της μαμάς να είναι πάντα εκεί και να καλύπτει αυτή τις άμεσες ανάγκες του μωρού –παιδιού επειδή έτσι είθισται.

ΟΧΙ με μεγάλα γράμματα που θα λεγε και η ψυχολόγος μου. Οφείλουμε να δώσουμε χώρο και χρόνο στον μπαμπά.

Γιατί ο ρόλος του μπαμπά είναι σημαντικός;

Προωθεί το δέσιμο: Όταν συμμετέχει ενεργά στην ανατροφή των παιδιών, βοηθά να χτιστεί ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ αυτού και του παιδιού.

Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον φροντίδας και αγάπης που είναι απαραίτητο για τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Κοινή ευθύνη: Η φροντίδα ενός παιδιού είναι μια απαιτητική εργασία και η κατανομή της ευθύνης μπορεί να βοηθήσει να ελαφρύνει το βάρος της μητέρας. Άλλωστε και οι δύο μαζί ως ζευγάρι έκαναν το παιδί.

Επιτρέπει επίσης στον πατέρα να νιώθει μεγαλύτερη συμμετοχή στην οικογένεια και να μη νιώθει απομονωμένος κάτι που είναι λογικό ειδικά στα βρέφη να είναι το μωράκι περισσότερο στην αγκαλιά της μαμάς -βλέπε θηλασμός.

Αυτό π.χ. δε σημαίνει ότι ο μπαμπάς δεν μπορεί να είναι εκεί να στηρίζει ψυχολογικά τη μαμά ή να της κάνει ένα μασάζ.

Θετικό πρότυπο: Όταν οι πατέρες συμμετέχουν ενεργά στη γονική μέριμνα, δίνουν θετικό παράδειγμα για τα παιδιά τους, ιδιαίτερα τους γιους τους.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην κατάρριψη των παραδοσιακών ρόλων και στερεοτύπων των φύλων και στην προώθηση της ισότητας στην οικογένεια.

Παρέχει υποστήριξη: Η ανατροφή των παιδιών είναι δύσκολη και το να έχεις έναν σύντροφο που είναι πρόθυμος να βοηθήσει μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους άγχους ή όταν αντιμετωπίζετε δύσκολα ζητήματα όχι μόνο στο σπίτι αλλά και στη δουλειά σας.

Βελτιώνει την επικοινωνία: Όταν και οι δύο γονείς συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών, μπορεί να καλυτερέψει την επικοινωνία και να ενισχύσει τη συνολική σχέση.

Μια μαμά που είναι συνέχεια απασχολημένη με το μωρό, με όλες τις δουλειές κάποια στιγμή θα εκραγεί και φυσικά θα ξεσπάσει στο σύζυγο -σύντροφο. Το να μοιράζονται οι υποχρεώσεις παρέχει την ευκαιρία στο ζευγάρι να συνεργαστεί και να αναπτύξει μια κοινή κατανόηση των ρόλων και των ευθυνών τους ως γονείς.

Κοινώς το να αφήσετε τον σύζυγό σας να σας βοηθήσει με το παιδί είναι σημαντικό για τη δημιουργία μιας ισχυρής, υγιούς και στοργικής οικογένειας.

Ωφελεί τόσο το παιδί όσο και τους γονείς και κυρίως σε στιγμές απόλυτης τρέλας γιατί υπάρχουν και αυτές… αποφορτίζεται και η μητέρα.

It takes two to tango!

Πηγή των φωτογραφιών: Unsplash

Μια ματιά ακόμα: 5 δραστηριότητες για έξυπνα παιδιά!

Keywords
Τυχαία Θέματα