Εμμηνόπαυση: Πως αντιμετωπίζεται η αύξηση του λίπους στην κοιλιά;

Ρωτήσαμε τη δρ. Ευαγγελία Τσάτη, πλαστική χειρουργό, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μας απάντησε πώς αντιμετωπίζεται η αύξηση του λίπους στην κοιλιά κατά την εμμηνόπαυση.

Γιατί αυξάνεται το λίπος στην κοιλιά;

Γνωρίζουμε ότι λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την εμμηνόπαυση

αυξάνεται το λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Υπάρχει ταυτόχρονα αύξηση του υποδόριου λίπους (κάτω από το δέρμα), αλλά και του σπλαχνικού λίπους. Έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα 4 μηχανισμοί που γίνεται αυτό και είναι οι παρακάτω:

1. Μειωμένος μεταβολισμός εξαιτίας της πτώσης των οιστρογόνων: Έχει πειραματικά διαπιστωθεί ότι η φαρμακευτική χορήγηση αντιοιστρογόνων μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό κατά 50 θερμίδες την ημέρα. Σε ένα μικρό διάστημα τριών μηνών, αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους περίπου μισού κιλού.

2. Νέος τύπος λιποκυττάρων: Τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκε ένας νέος τύπος λιποκυττάρων, που απαντάται πιο συχνά σε γυναίκες, αυξάνεται σε αριθμό με την πάροδο της ηλικίας και σχετίζεται με παραγωγή κυτοκινών. Ας σημειωθεί εδώ οτι οι κυτοκίνες σχετίζονται με την αναστολή της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και συνεπώς αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Αυτός ο νέος τύπος λιποκυττάρων αθροίζεται στην περιοχή γύρω από την κοιλιά και το στήθος.

3. Διαταραχες ύπνου: Ο μηχανισμός φαίνεται να είναι ο εξής: το άγχος και οι διαταραχές ύπνου που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση αυξάνουν την έκκριση κορτιζόνης, η οποία με την σειρά της αυξάνει το περικοιλιακό λίπος.

4. Μειωμένη δραστηριότητα: Η χειρουργική αφαίρεση ή η φαρμακευτική καταστολή των ωοθηκών έχει επιβεβαιωθεί οτι οδηγεί τις γυναίκες σε μειωμένη επιθυμία για δραστηριότητες, για κίνηση γενικά. Οι πρώτες παρατηρήσεις έγιναν σε θηλαστικά, όπου το φαινόμενο είναι πάρα πολύ έντονο. Η μειωμένη δραστηριότητα οδηγεί όχι μόνο σε αύξηση βάρους, αλλά και σε απώλεια μυικής μάζας.

Πως αντιμετωπίζεται η αύξηση του λίπους στην κοιλιά;

Με διατροφή

Θα πρέπει να φροντίσουμε το διαιτολόγιο μας.

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ουσίες εξαιρετικές για την υγεία του ανθρώπινου σώματος.Τρώτε περισσότερα καλά λιπαρά που σας προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα καλά λιπαρά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, βρίσκονται μεταξύ άλλων στα ψάρια, στο ελαιόλαδο κλπ, ενώ τα κακά λιπαρά (κορεσμένα) βρίσκονται στα μπισκότα , πατατάκια, γλυκά, ζωικό λίπος κλπ. Τρώτε περισσότερο ψάρι, και λιγότερο ζωικό λίπος επιλέγοντας ισχνό κρέας και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υδρογονωμένα λίπη όπως μπισκότα, κρουασάν, πατατάκια.Επιλέξτε σωστά τα υγρά που πίνετε. 8-10 ποτήρια τουλάχιστον την ημέρα νερό είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της απορρόφησης του ασβεστίου ή την αύξηση της απέκκρισης του από τα νεφρά και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.Καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο καθημερινά για πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας. Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Στοχεύστε στην πρόσληψη 3 μερίδων γαλακτοκομικών καθημερινά. Ασβέστιο υπάρχει επίσης στα μικρά ψάρια και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.Αποφύγετε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης καθώς ανεβάζουν γρήγορα το σάκχαρο του αίματος με αποτέλεσμα την αυξημένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και την αναστολή της λιπόλυσης.Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο για τις περισσότερες χρήσεις και αποφύγετε τα ζωικά λίπη όπως το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος στο μαγείρεμα.Τρώτε μικρά γεύματα και συχνά γεύματα αποφεύγοντας το κύριο γεύμα το βράδι. Η ύπαρξη τακτικών γευμάτων βοηθά στην ενεργοποίηση των καύσεων του οργανισμού μας και βελτιώνει την ενεργητικότητα.

Με άσκηση

Η άσκηση κατά την περίοδο αυτή θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος και την απώλεια οστικής μάζας, να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, την λειτουργία της καρδιάς και την ικανότητα του οργανισμού σας να χρησιμοποιεί το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά. Επίσης η άσκηση αποτελεί ιδανικό τρόπο για να διαχειριστείτε το βάρος σας. Αυξήστε την άσκηση προσθέτοντας ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης για να προλάβετε την απώλεια μυικής μάζας.

Με λιποαναρρόφηση και κοιλιοπλαστική
Η μείωση του υποδορίου λίπους που επιτυγχάνεται με αυτές τι επεμβάσεις, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Η κοιλιοπλαστική είναι μια επέμβαση που διορθώνει την χαλάρωση του δέρματος και των μυών του κοιλιακού τοιχώματος, αλλά ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά και το λίπος της περιοχής της κοιλιάς. Λύνει δηλαδή ταυτόχρονα τρία προβλήματα. Γίνεται στο νοσοκομείο και προϋποθέτει παραμονή.
Η τομή γίνεται στο σημείο όπου γίνεται η καισαρική και συνδυάζεται συχνά και με λιποαναρρόφηση, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται οριστικά και μόνιμα το δέρμα που προκαλεί την χαλάρωση της κοιλίας (μαζί και με ανεπιθύμητες ραγάδες όταν υπάρχουν, συνήθως μετά από εγκυμοσύνη), ενισχύονται οι κοιλιακοί μύες και αφαιρείται το λίπος. Επίσης με νέες τεχνικές ενισχύεται και η γράμμωση. Υπάρχουν δύο είδη, η κανονική και η μίνι κοιλιοπλαστική. Μια λεπτομερής εξέταση και συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό σας θα βοηθήσει στην κατάλληλη επιλογή για εσάς.

Η λιποαναρρόφηση είναι μια επέμβαση χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο και χωρίς ουλές. Με τις καινούργιες τεχνικές, μπορούμε να αφαιρέσουμε μεγαλύτερη ποσότητα υποδορίου λίπους μέσα από μικροσκοπικές τομές. Η αφαίρεση των λιποκυττάρων είναι και σ’ αυτήν την επέμβαση μόνιμη και οριστική. Και στις δύο περιπτώσεις επιβάλλεται η χρήση πιεστικού κορσέ για μερικές μέρες. Δεν χρειάζεται αφαίρεση ραμμάτων, γιατί είναι απορροφήσιμα.

The post Εμμηνόπαυση: Πως αντιμετωπίζεται η αύξηση του λίπους στην κοιλιά; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα