Εξι σειρές για τη νέα σεζόν στην ΕΡΤ

Αποφασισμένη να ενισχύσει τη μυθοπλασία με σύγχρονη ματιά και ποιοτικό περιεχόμενο φαίνεται πως είναι η ΕΡΤ τη νέα τηλεοπτική σεζόν. Το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας τηλεόρασης, για την επόμενη χρονιά, ενέκρινε την παραγωγή τεσσάρων πρωτότυπων σειρών, μαζί με μία που συνεχίζεται για καινούργιο κύκλο επεισοδίων και μια δεύτερη που έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από πέρυσι και πλέον βρίσκεται

στο στάδιο της τελικής ανάπτυξης. Φιλοδοξία είναι οι τηλεθεατές να μείνουν συντονισμένοι στη συχνότητα της ΕΡΤ μέσα από ιστορίες που μιλούν στο σήμερα, χωρίς να ξεχνούν το παρελθόν ή τη δύναμη της φαντασίας. Γι’ αυτό κι επιστρατεύονται από ιστορικά δράματα μέχρι τολμηρές αφηγήσεις και κλασικές κωμωδίες.

«Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ». Το μεγαλύτερο στοίχημα στο νέο πρόγραμμα της μυθοπλασίας της ΕΡΤ είναι «Η μεγάλη χίμαιρα». Η διεθνής συμπαραγωγή της δημόσιας τηλεόρασης σε σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη και σενάριο Παναγιώτη Ιωσηφέλη βασίζεται στο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση, ζωντανεύοντας έναν κόσμο όπου μια νεαρή Γαλλίδα παντρεύεται κι ακολουθεί τον σύζυγό της στο πατρικό του σπίτι στη Σύρο, ζώντας κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Καθώς η ίδια συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει συνέπειες στη ζωή τους. Με προϋπολογισμό που αγγίζει τα έξι εκατομμύρια ευρώ, η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί την πλέον ακριβή παραγωγή στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης. Τοποθετημένη τη δεκαετία του 1930, θα αποτυπώσει την ατμόσφαιρα της εποχής με πλάνα από κάστρα, βίλες και μπαρόκ ναούς, στα γυρίσματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη Σύρο, την Αθήνα και την Τεργέστη.

Το επόμενο διάστημα οι κάμερες αναμένεται να στηθούν για τελευταία φορά στη Δήλο και τη Ρήνεια, με τη δημιουργική σκυτάλη να περνάει πλέον στο post production. Η πρεμιέρα αναμένεται να γίνει μέσω του Ertflix, της δωρεάν ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ, το φθινόπωρο, όταν θα είναι διαθέσιμα τα έξι επεισόδια της «Μεγάλης χίμαιρας», πριν μεταπηδήσουν οι προβολές στην ΕΡΤ1, όπως συνηθίζει ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν στους ρόλους γνωστούς ηθοποιούς, όπως οι Fotini Peluso, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Δημήτρης Κίτσος και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

«ΗΛΕΚΤΡΑ». Ψήφο εμπιστοσύνης στην «Ηλέκτρα» έδειξε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ αφού αποτελεί τη μοναδική παραγωγή που συνεχίζεται από τη φετινή σεζόν και τον Σεπτέμβριο θα μπει στον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

Η δραματική σειρά σε σκηνοθεσία Βίκυς Μανώλη και σενάριο Μαντούς Αρβανίτη και Θωμά Τσαμπάνη, καταγράφοντας φέτος ποσοστά που φτάνουν το 11%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΡΤ1, κι έχοντας χιλιάδες θεάσεις στο Ertflix, θα αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί για το καθημερινό πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης. Προκειμένου να συνεχίσει την καλή της πορεία στους πίνακες της τηλεθέασης, εκτός από το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Εμιλυς Κολιανδρή και Αποστόλη Τότσικα, στο καστ αναμένεται να προστεθούν αναγνωρίσιμα ονόματα ηθοποιών, ενώ η ιστορία θα εμπλουτιστεί με νέους χαρακτήρες κι αρκετές ανατροπές στην πλοκή.

«ΚΑΛΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΥΤΟ». Στις φρέσκες παραγωγές, ανάμεσα σε δεκάδες προτάσεις που κατατέθηκαν στην επιτροπή προγράμματος της ΕΡΤ, ξεχώρισε το «Καλά θα πάει αυτό», η νέα κωμική σειρά του Δημήτρη Αποστόλου.

Το δυνατό στοιχείο της αναμένεται να είναι, εκτός από το σπαρταριστικό σενάριο που υπόσχεται ο πολύπειρος δημιουργός, οι πρωταγωνιστές της: μεταξύ άλλων, οι Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μαρία Λεκάκη, Μαρία Κωνσταντάκη, Ντόρα Μακρυγιάννη, Ιαν Στρατής και Κώστας Κόκλας. Η σειρά προορίζεται να καλύψει το κενό της «Παραλίας» που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ1, όπου θα προβάλλεται τρεις φορές την εβδομάδα.

«ΑΥΡΙΟ». Ο Γιώργος Γκικαπέππας μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της «Ερημης χώρας», τόσο στην ψηφιακή όσο και στη γραμμική τηλεόραση, θα ενώσει ξανά τις δημιουργικές του δυνάμεις με την ΕΡΤ.

Μένοντας στο συστατικό της περιπέτειας που χαρακτηρίζει συχνά τις δουλειές του, αυτή τη φορά προτείνει το «Αύριο», μια ιδιαίτερη σειρά που καταγράφει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο την αγωνιώδη προσπάθεια διάσωσης ενός ζευγαριού που χάνεται σ’ έναν ποταμό. Τα οκτώ επεισόδια είναι γυρισμένα σε φυσικό περιβάλλον, με τη συμμετοχή πραγματικών μελών της ΕΜΑΚ όπως κι ομάδων εθελοντών. Η αφήγηση αναδεικνύει το σθένος των διασωστών και την ανάγκη των ανθρώπων να σώσουν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τη σχέση τους. Τους κεντρικούς ρόλους θα υποδυθούν η Στεφανία Γουλιώτη με τον Χρήστο Λούλη. Η πρεμιέρα της προγραμματίζεται να γίνει στο Ertflix, όπως όλα δείχνουν, στο δεύτερο μισό της νέας σεζόν.

«ΤΟ ΠΑΙΔΙ». Αν και «Η παραλία» ολοκληρώνει τον κύκλο της, οι ιστορίες του σεναριογράφου Παναγιώτη Ιωσηφέλη θα συνεχίζουν να ζωντανεύουν καθημερινά μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ1. Από το φθινόπωρο, μαζί με τον σκηνοθέτη Στέφανο Μπλάτσο, θα παρουσιάσουν «Το παιδί», μια νέα δραματική σειρά. Με εγκεκριμένα 150 επεισόδια, η ιστορία στηρίζεται σ’ ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού, το οποίο πέφτει θύμα μιας απόπειρας δολοφονίας.

Το σώζει μια πρώην πρωταθλήτρια του τάε κβον ντο, μπλέκοντας σε μια αστυνομική και προσωπική περιπέτεια που την οδηγεί στον τόπο καταγωγής της. Εκεί, ξεδιπλώνονται δύο παράλληλες αφηγήσεις που αγγίζουν την αναζήτηση και την προστασία του παιδιού αφενός κι αφετέρου την αποκάλυψη μιας νέας κοινωνικής πραγματικότητας σε έναν τόπο αλλοιωμένο από τον τουρισμό.

«ΑΠΟ ΗΛΙΟ ΣΕ ΗΛΙΟ». Η διλογία «Από ήλιο σε ήλιο» – «Ανέσπερος» και «Αποσπερίτης» – της Μαίρης Κόντζογλου θα μεταφερθεί στη μικρή οθόνη, μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, στην 60 επεισοδίων σειρά «Από ήλιο σε ήλιο».

Η Μαρία Γεωργιάδου μαζί με τρεις ακόμα σεναριογράφους διασκευάζουν τα πραγματικά γεγονότα της απεργίας των μεταλλωρύχων της Σερίφου το 1916, ένα ορόσημο στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Αφορμή για να ανοίξει η τηλεόραση τον συγκεκριμένο φάκελο μέσα από τη μυθοπλασία είναι η συμπλήρωση 110 χρόνων από τις ταραχές τον Αύγουστο του 2026. Τα γυρίσματα αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Σέριφο, το Κορωπί, το Λαύριο, τον Λιμνιώνα και το Γραμματικό υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση των Βασίλη Τσελεμέγκου και Χρίστου Αναγνωστόπουλου. Στο καστ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Αλέκος Συσσοβίτης, Σταύρος Σβήγκος και Μιχάλης Αεράκης. Η σειρά προορίζεται να παίζει δύο φορές την εβδομάδα στην prime time.

Keywords
Τυχαία Θέματα