Διάβημα για την κατάρριψη

Δοκιμαστική πτήση και όχι «μυστική αποστολή» εκτελούσε το τουρκικό αεροσκάφος, που κατέρριψε η Συρία, δήλωσε ο Tούρκος o  υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Επίσης, τόνισε πως το αεροσκάφος δεν έφερε όπλα και βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο. Αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Συμμαχίας θα συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν το θέμα, μετά από αίτημα της Τουρκίας. Τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν στο Λουξεμβούργο συνομιλίες για την κρίση στη Συρία, ανακοίνωσε πηγή από την

κυβέρνηση της Ισπανίας.
Η Άγκυρα εξέδωσε διπλωματική νότα κατά της συριακής κυβέρνησης, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
Επίσης, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Habr, ο κ. Νταβούτογλου συμπλήρωσε πως το F4 «χτυπήθηκε όταν βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας».
Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι τα συντρίμμια του τουρκικού F4 βρέθηκαν σε χωρικά ύδατα της Συρίας.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε πως η Συρία γνώριζε πως το αεροσκάφος ήταν τουρκικό και πως οι ισχυρισμοί της Δαμασκού πως το έμαθε αφού το κατέρριψε είναι αναληθείς.
«Διαθέτουμε στοιχεία από την επικοινωνία μέσω ραντάρ που αποδεικνύουν ότι γνώριζαν πως το αεροσκάφος ήταν δικό μας» συμπλήρωσε.
Ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε πως το αεροσκάφος έλαβε προειδοποίηση από τον τουρκικό πύργο ελέγχου ότι έχει περάσει στον εναέριο χώρο της Συρίας 15 λεπτά πριν καταρριφθεί. «Το αεροσκάφος επέστρεφε και χτυπήθηκε όταν είχε βγει από τον συριακό εναέριο χώρο» επισήμανε.
O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Συρία δεν προειδοποίησε το αεροσκάφος ότι έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της και δεν επικοινώνησε με την Τουρκία για να την προειδοποιήσει πριν το καταρρίψει.
Τέλος, ο Νταβούτογλου υπογράμμισε πως θα αναφέρει το επεισόδιο στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Ατλαντικής Συμμαχίας το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.
Την κατάρριψη του αεροσκάφους καταδίκασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «εξοργιστική» πράξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα