Η εντολή των Ελλήνων

Του Ηλία Δ. Καλλιώρα

Ο ελληνικός λαός μίλησε την προηγούμενη Κυριακή. Η εντολή του ήταν πάρα πολύ διαυγής. Ξεκάθαρη. Οι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους, ψήφισαν ευκρινώς και έδωσαν τέσσερις συγκεκριμένες πολιτικές απαντήσεις-εντολές. Πρώτον, η ψήφος τους ήταν φιλοευρωπαϊκή. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία των Ελλήνων έστειλε ένα ξάστερο μήνυμα, που λέει ότι οι ίδιοι επιθυμούν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ. Δεύτερον, οι Έλληνες έδωσαν συνειδητά μια ανάσα χρόνου στον εαυτό τους και μια ταυτόχρονη παράταση ανοχής προς τα πολιτικά κόμματα (όσα και ό,τι απέμεινε για κάποια από

αυτά). Για παράδειγμα, το ΚΚΕ, που αρνήθηκε την πολιτική «μόλυνση» από την πιθανή άσκηση εξουσίας και την Ιστορία, είδε τη συντριβή.
Τρίτον, οι Έλληνες προειδοποίησαν τους Ευρωπαίους, λέγοντάς τους τροχιοδεικτικά με την ψήφο τους ότι έρχεται μεγαλύτερο κοινωνικό άλγος και για αυτούς, δηλαδή για ολόκληρη την Ευρώπη. Η κατάσταση με τα οδυνηρά μέτρα στην Ελλάδα είναι τέτοια που δεν επιτρέπει άλλη σκέψη από τον μονόδρομο (πλέον) της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης. Κατά την ψήφο των Ελλήνων, το διάφανο πολιτικό συμπέρασμα είναι το εξής: κοινό νόμισμα, χωρίς κοινή πολιτική και κυβέρνηση, δεν μπορεί να μακροημερεύσει. Δηλαδή, οι Έλληνες έδωσαν με την ψήφο τους το πολιτικό σινιάλο ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη… Ευρώπη! Η λειτουργική σύμπραξη μέσα στην Ευρώπη απαιτεί, κατ’ αρχάς, μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση. Απαιτεί πιο βαθιά και ισότιμη συνεργασία, για να επιτευχθεί προσέτι η πολυπόθητη αναπτυξιακή ώθηση.
Τέταρτον, ο ελληνικός λαός έδωσε πολύ μεγάλα πολιτικά όπλα και περιθώρια στην επόμενη κυβέρνηση, για την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα μας ήταν λάθος, κρίνοντάς τα και μόνο από τα αποτελέσματά τους. Η έως τώρα ψυχρή γερμανική λογική (αυτά γράφουν, ή έτσι εκφράζονται αντίστοιχα, α λα «BILD», για παράδειγμα, τα περιοδικά του Ιλινόις για τους κατοίκους της Φλόριντα;) δεν χωράει σε μια πραγματική πολιτική και οικονομική ένωση. Η λογική τού δανείζω, έρχομαι στη χώρα ως κατακτητής και σας βλέπω ή σας μεταχειρίζομαι ως αποικία, είναι επίβουλη και απαράδεκτη. Δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο ανάλογο, λόγου χάρη, οι Βερολινέζοι στους κατοίκους του Μαγδεμβούργου.
Ωστόσο, πέραν τούτων, οι εκλογές της προηγούμενης Κυριακής περιελάμβαναν και μια σειρά από δευτερεύοντα, αλλά σημαντικά, μηνύματα. Για παράδειγμα, οι ψηφοφόροι έδειξαν την αγωνία τους για το πώς ο νέος πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, πρέπει να επιδιώξει τη μετέπειτα κυβερνησιμότητα και όχι απλά τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι Έλληνες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει προ πολλού οικονομικά, αξιακά και πολιτικά. Οι Έλληνες πήγαν στις κάλπες με απόγνωση και απέραντο φόβο. Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως να δώσει ελπίδα σε όλους, να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην οικονομική ζωή και να επανακτήσει τον χαμένο σεβασμό των ξένων (εταίρων και μη).
Μετά τις τελευταίες εκλογές, η σκληρή πραγματικότητα, εντούτοις, είναι ότι η Ελλάδα έχει
Keywords
Τυχαία Θέματα