Οι σκέψεις Σαμαρά για τον νέο γραμματέα της ΝΔ

Του Δ. Κεμπέ

Μπορεί μία κυβέρνηση να υπάρξει χωρίς το κόμμα της; Μπορεί να κυβερνήσει χωρίς την αμφίδρομη σχέση της με την κοινωνία που εκφράζεται κατεξοχήν μέσα από τον κομματικό μηχανισμό, ειδικά όταν αυτός πλαισιώνεται από 800.000 ενεργά μέλη, τα οποία ψήφισαν τον πρόεδρο της ΝΔ το Νοέμβριο του 2009, τους επικεφαλής των κομματικών οργανώσεων, τον πρόεδρο της νεολαίας και συνέβαλαν αποφασιστικά, παρά τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης, στην ανάδειξη του Σαμαρά

στη διακυβέρνηση του τόπου; Τα ερωτήματα απαντώνται με πραγματικά γεγονότα. Όταν ο κομματικός μηχανισμός, στις πρώτες εκλογές του Μαΐου, δεν ενεργοποιήθηκε όντας μουδιασμένος από την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου, τα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ υποχώρησαν κάτω από το 20%. Όταν στις κάλπες της 17ης Ιουνίου η κομματική βάση συσπειρώθηκε, τα στελέχη πραγματοποιούσαν τη μία συγκέντρωση πίσω από την άλλη και ο Σαμαράς κατέβηκε απευθείας στην κοινωνία, τότε το τελικό αποτέλεσμα του 30% τον δικαίωσε. Ή καλύτερα, δικαίωσε εκτός από τον σημερινό πρωθυπουργό και όσους πιστεύουν ότι ο Σαμαράς μπορεί να κυβερνήσει με την κοινωνία, αρκεί να πιάνει πραγματικά τον παλμό της. Υπό αυτά τα πραγματικά δεδομένα η Νέα Δημοκρατία οδηγείται στις 30 Αυγούστου στην εκλογή του νέου γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι εντεταλμένος της κυβέρνησης και να ενεργεί ταυτιζόμενος με τις επιλογές της. Το έκανε το ΠΑΣΟΚ με τον Σωκράτη Ξυνίδη και τον Μιχάλη Καρχιμάκη και καταβυθίστηκε στο 12% με… προοπτική το 5% και άμεση… προοπτική την επικείμενη φθινοπωρινή διάσπαση. Το έκανε ο Καραμανλής το 2006 με την επιλογή του Λευτέρη Ζαγορίτη που ενεργούσε ως υπουργός του και η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε τη χώρα στο ΠΑΣΟΚ με διαφορά 10,5% στις κάλπες του Οκτωβρίου του 2009.

Παραδείγματα
Αντίθετα, όταν πρώτος γραμματέας της ΝΔ εξελέγη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το 2004, το κόμμα διαφωνώντας συχνά-πυκνά με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης κράτησε κοντά του τον κόσμο της εργασίας και της τρίτης ηλικίας πετυχαίνοντας σοβαρή αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών, αύξηση των εισοδημάτων τους και φορολογικές ελαφρύνσεις. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου όσο και ο Κώστας Σημίτης, από το 1995 έως το 2001 όρισαν γραμματέα τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος κάθε φορά που διαφωνούσε με τους κυβερνητικούς χειρισμούς ή απαιτούσε και πετύχαινε την ικανοποίηση των αιτημάτων διαφόρων κοινωνικών ομάδων, συσπείρωνε την κομματική βάση, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές του 1996 και του 2000 και να παραμείνει στην εξουσία για 11 συνεχή χρόνια! Η θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ θεσπίστηκε το 1990 από τον Α. Παπανδρέου και σε αυτήν τοποθετήθηκε τότε ο Α. Τσοχατζόπουλος για μια τετραετία και μετά για μια εξαετία ο Κ. Σκανδαλίδης. Εκφυλίστηκε αργότερα, αρχής γενομένης από την τοποθέτηση του Μ. Χρυσοχοΐδη από τον Κ. Σημίτη και κατόπιν των διαφόρων «κηπουρών» του Γ. Παπανδρέου (πλην Αθανασάκη).

Οι… επίσημοι
Όσο και αν ακούγεται παράταιρο

Keywords
Τυχαία Θέματα