ΕΚΤ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη δόση

Του Δ. Κεμπέ

Την ώρα που τα διεθνή σκύβαλα της ενημέρωσης και οι δήθεν «έγκριτοι νομπελίστες οικονομολόγοι» προβλέπουν κατάρρευση της Ευρωζώνης, έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και διάλυση της κυβέρνησης, οι ευρωπαϊκές αρχές όχι μόνο αρχίζουν να αναγνωρίζουν την προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά για αναστροφή του κλίματος και διοικητική αναδιάρθρωση

της χώρας, αλλά πιστοποιούν τις ενέργειές του αποφασίζοντας την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Την περασμένη Πέμπτη ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΚΤ, Κρίστιαν Νόγερ, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε κινήσεις «επαρκούς μεγέθους», ώστε να υπάρξει ισχυρός αντίκτυπος στις αγορές, με προτεραιότητα στη βραχυπρόθεσμη αγορά ομολόγων.

Καμία αμφιβολία
«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας ή άλλης χώρας από το ευρώ», υπογράμμισε. Ο Νόγερ τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει «καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και την ικανότητά του να ενεργεί εντός των πλαισίων της εντολής που έχει». Χρησιμοποιώντας την ίδια ρητορική με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο Νόγερ ανέφερε πως «οι πράξεις μας θα είναι επαρκούς μεγέθους, για να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στις αγορές». «Θα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε πολύ σύντομα, με προτεραιότητα τις βραχυπρόθεσμες αγορές ομολόγων», πρόσθεσε. Όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας, ο Νόγερ απέρριψε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ λέγοντας πως καθήκον της ΕΚΤ είναι η θωράκιση της ενότητας της Ευρωζώνης. «Δεν προβλέπουμε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προετοιμασίας για έξοδο οποιασδήποτε χώρας από την Ευρωζώνη».

Αλλαγή στάσης
Οι δηλώσεις Νόγερ έρχονται ως συνέχεια των αντίστοιχων του προέδρου του Eurogroup, Ζ.Κ. Γιούνγκερ, ο οποίος είπε, ναι μεν είναι διαχειρίσιμο το κόστος εξόδου από το ευρώ, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, ενώ και το γερμανικό περιοδικό Spiegel, που αποτελεί παραδοσιακά προάγγελο κακών μαντάτων για τη χώρα μας, άλλαξε στάση και στην τελευταία του έκδοση βεβαιώνει πως η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τη δόση των 31,5 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι με δηλώσεις του τύπου «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλά, έχει επιτευχθεί πρόοδος», η τρόικα προετοιμάζει το έδαφος για το μεγάλο «ναι» στην επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. «Μέχρι τις 20 Αυγούστου πρέπει η κυβέρνηση να αποπληρώσει στην ΕΚΤ ένα ομόλογο ύψους τριών δισ. ευρώ, το οποίο λήγει. Το παράδοξο σχέδιο: η ΕΚΤ διοχετεύει η ίδια τα λεφτά στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί η χώρα να πληρώσει στην ΕΚΤ το ομόλογο. Η διαδικασία είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η χρηματοδότηση κρατών από την ΕΚΤ δεν προβλέπεται», εξηγεί το γερμανικό περιοδικό. Και υπενθυμίζει ότι εδώ και δύο εβδομάδες η ΕΚΤ δεν αποδέχεται πλέον ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ακολουθεί αυτήν ακριβώς την πρακτική. Και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν τον EFSF και τον ESM,

Keywords
Τυχαία Θέματα