«Σκληρό παιχνίδι» για τα 11,5 δις

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προκειμένου να κλείσει η λίστα με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ προκειμένου η Τρόικα να δώσει την έγκρισή της, μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βήμα της Κυριακής, στο νέο πακέτο μέτρων συγκαταλέγονται μειώσεις στη δεύτερη σύνταξη που λαμβάνουν οι 600.000 διπλοσυνταξιούχοι, αλλά και νέο ψαλίδι στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.600 ευρώ.

Μεγάλο

χαρτί για την κυβέρνηση συνεχίζει να αποτελεί η εφαρμογή του μέτρου εφεδρείας και η αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων είτε μέσω συνταξιοδότησης είτε μέσα από το καθεστώς της εφεδρείας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μέχρι και το 2015, αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου λαμβάνοντας στη συνέχεια μόνο το 60% των βασικών τους αποδοχών.

Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί και νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Τις τελευταίες ημέρες συζητιέται έντονα η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 66 έτη και η αναστολή έως το 2015 τη της απονομής πρόωρων συντάξεων, ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σε περίπτωση που όμως δεν εφαρμοστούν τα παραπάνω τότε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το εναλλακτικό της σχέδιο που είναι η κατάργηση του νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2013 όλων των εξαιρέσεων και των δυνατοτήτων συνταξιοδότησης κάτω των 65 ετών.

Να σημειωθεί πάντως πως οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν αυτούς που είναι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το 1993 και συμπληρώνουν 37 χρόνια ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως «μαρτυρούν» τα γεγονότα η κυβέρνηση έχει έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των 6,5 δίσ. στο οποίο περιλαμβάνεται μειώσεις έως 35% στις αποδοχές στις ΔΕΚΟ, συγχωνεύσεις- καταργήσεις οργανισμών και φορέων Δημοσίου, συγχωνεύσεις νοσοκομείων με περιορισμό εφημεριών και υπερωριών, η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κυρίως με επέκταση των γενόσημων, η μείωση της επιχορήγησης σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, η μείωση των λειτουργικών δαπανών Άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα