Κύμα προσφύγων από τη Συρία

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Τη «φιλοξενία», σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 25.000 προσφύγων από τη Συρία θα αναλάβει η Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ακόμη «καυτό» θέμα, με πολιτικο-κοινωνικές, διπλωματικές και οικονομικές παρενέργειες, που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση.
Η λαθραία μετανάστευση και το κύμα προσφύγων από τη Συρία ήταν τα θέματα της Διυπουργικής Σύσκεψης που έγινε υπό τον συντονισμό του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, και στην οποία

συμμετείχαν ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στην εισήγησή του, ο ΥΠ.ΕΘ.Α., Π. Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι: «Έχουμε μαζική έξοδο συριακού πληθυσμού, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, βασιζόμενοι στις συμφωνίες που περιέχονται στο διεθνές δίκαιο και στις συμφωνίες που απορρέουν από τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το πρόβλημα των προσφύγων αποτελεί ένα μεγάλο θέμα, πολύ μεγάλης ανθρωπιστικής σημασίας για τον σύγχρονο κόσμο. Η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τιμώντας την παράδοση που έχει από την εποχή της Ελληνικής Κλασικής Αρχαιότητας, φροντίζει πάντα να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμμετέχει στην πρώτη γραμμή σε πολιτικές της διεθνούς κοινότητας με τις οποίες προστατεύονται πρόσφυγες από οπουδήποτε και αν προέρχονται».
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν στον Έβρο έχουν οδηγήσει σε μία ικανοποιητική ανάσχεση του ρεύματος των λαθρομεταναστών. Αντίθετα, καθώς οι εξελίξεις στη Συρία γίνονται δραματικές, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών και προσφύγων στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, που προσπαθούν να μπουν παράνομα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε τα συναρμόδια υπουργεία να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να γίνει αποτελεσματική ανάσχεση στο κύμα λαθρομετανάστευσης στην ακριτική περιοχή του Αιγαίου. Ακόμη, βάσει πληροφοριών, η ανάσχεση θα είναι πιο «επιθετική». Πλωτά του λιμενικού σώματος θα εμποδίζουν τα πλοιάρια με λαθρομετανάστες να προσεγγίζουν τις ακτές των ελληνικών νησιών. Επίσης, αποφασίστηκε η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεών μας στην αντιμετώπιση του κύματος λαθρομετανάστευσης στο Αιγαίο να είναι μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεισφέρουν στην επιχείρηση ανάσχεσης με τα μέσα επιτήρησης που διαθέτουν, ώστε να είναι πιο έγκαιρη η πληροφόρηση του Λιμενικού και έτσι να εντοπίζονται ευκολότερα εκείνοι που επιχειρούν να παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

Στα νησιά
Ο αριθμός των προσφύγων που προέρχονται από Συρία ξεπέρασε τους 250.000 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ ανεπίσημες πηγές μιλούν ακόμη και για 400.000!
Αρκετές χιλιάδες από αυτούς βρίσκονται ήδη στις ανατολικές ακτές του Αιγαίου και πρόθεσή τους είναι να κατευθυνθούν στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό τη

Keywords
Τυχαία Θέματα