Τα πρώτα βήματα (και ακολουθεί ο ΟΠΑΠ)

Του ΔΗΜ. ΚΕΜΠΕ

Μπορεί η Ελλάδα να μην εξελίχθηκε σε «Δανία του Νότου», όπως την οραματιζόταν ο Γ. Παπανδρέου λίγο πριν από τις εκλογές του 2009, αλλά να κατάντησε το «Δέλτα του Νίγηρα» της ΕΕ δυόμισι χρόνια μετά, αυτό όμως δεν την αποτρέπει να εξελιχθεί σε Ελντοράντο της Μεσογείου.
Πέραν των ανεκμετάλλευτων τεράστιων ενεργειακών κοιτασμάτων, διαθέτει δημόσιες

επιχειρήσεις και υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες που αποτελούν «φιλέτα» για τους ξένους επενδυτές. Αυτό, τουλάχιστον, υπόσχεται ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκης Αθανασόπουλος, προσδοκώντας ότι η πώληση της ΔΕΠΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου) και της αδελφής – εταιρείας της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) θα δώσει ώθηση για την άντληση 19 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της.
«Από τώρα και στο εξής, θα πρέπει να περιμένουμε οξεία κριτική, αν αποτύχουμε να φέρουμε αποτελέσματα… Ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι εταίροι μάς πιέζουν σκληρά για να προχωρήσει η διαδικασία» δήλωσε σε συνέντευξή του στους «Financial Times».

Φιλόδοξοι στόχοι
Ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι φιλόδοξος και, ήδη, σε διάστημα δύο μηνών η κυβέρνηση κατάφερε, έστω και με τρόπο… περίεργο, να πουλήσει την Αγροτική Τράπεζα και να ετοιμάσει για τον ίδιο σκοπό το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει αυτή την πώληση – ορόσημο στις αρχές του επόμενου έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για μία σειρά συμφωνιών για υποδομές που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και θα προωθούσαν την οικονομική ανάκαμψη. «Αναμένουμε τέσσερις ή πέντε εταιρείες να φτάσουν στο τελικό στάδιο (του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ) και να καταλήξουμε σε συμφωνία έως το τέλος του Ιανουαρίου» είπε. Το μεγαλύτερο τεστ θα είναι η προώθηση της αξιοποίησης του Ελληνικού. Στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2013, συμμετέχουν τέσσερις υποψήφιοι. Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί μία καινοτόμα προσέγγιση για να ξεπεράσει δεκάδες διοικητικά και ρυθμιστικά εμπόδια, τα οποία αποθάρρυναν τους δυνητικούς επενδυτές σε προηγούμενες προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων, κάνοντας μία γραπτή συμφωνία με κάθε υπουργείο που εμπλέκεται στη σχετική διαδικασία.
Στην παρούσα φάση, το «πράσινο φως» έχει δοθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων και των εκτάσεων της Κασσιώπης στην Κέρκυρα, ενώ αναμένεται ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Ταμείου είναι οι εξής:
- Εγκρίθηκε το τελικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές εντός 45 ημερών.
- Εγκρίθηκαν τα τεύχη της β΄ φάσης του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης στην Κασσιώπη Κέρκυρας. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές εντός 60 ημερών. Σ

Keywords
Τυχαία Θέματα