Σκωτσέζικο ντους για Σαμαρά

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μέχρι και την ευλογία του Πάπα Βενέδικτου για την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από τη δίνη του οικονομικού χάους, στο οποίο περιήλθε την τελευταία διετία, κατάφερε να πάρει χθες το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας νωρίτερα εξασφαλίσει τα εύσημα από τους πρωθυπουργούς Μάριο Μόντι, Μαριάνο Ραχόι, Έντα Κένι και Βίκτορ Ορμπάν.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με την Κριστίν Λαγκάρντ για να «μαλακώσει» τον Τόμσεν που

«δημιουργεί διαρκώς προβλήματα στην πορεία της διαπραγμάτευσης» για τα επικείμενα μέτρα. Κι όμως, παρότι το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων, από τη Μέρκελ και τον Γιούνκερ μέχρι τον Ολάντ και τον Ντράγκι της ΕΚΤ, αναγνωρίζουν ότι πλέον το κλίμα έχει μεταβληθεί θετικά στην Ελλάδα και πως η χώρα αποδεδειγμένα εμφανίζει σημαντικές βελτιώσεις στην τιθάσευση των δημοσιονομικών μεγεθών της, εντούτοις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι Αμερικανοί διαρρέουν πως η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, φοβούμενοι ότι θα διαταραχθεί ο προεκλογικός αγώνας του Ομπάμα!
Κοντολογίς, δεν είναι σίγουροι για το περιεχόμενο της έκθεσης και, επομένως, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Νοέμβριο για να δει αν θα λάβει το «πράσινο φως» της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ!

Καταστροφική η καθυστέρηση
Είναι προφανές ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, τα πράγματα δεν θα είναι διόλου ευχάριστα για τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς η έκθεση αναμένεται από ημέρα σε ημέρα και η απόφαση για τη δόση θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Επομένως, οποιαδήποτε καθυστέρηση θα προκαλέσει α) εκνευρισμό στις αγορές, β) εκνευρισμό μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, γ) κοινωνική αναταραχή, δ) θα αναγκάσει το Δημόσιο να δανείζεται διαρκώς από την αγορά των εντόκων γραμματίων με επιτόκιο άνω του 4%, ώστε να αντιπαρέλθει στις βασικές του ανάγκες και ε) θα αναστείλει την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, αφού χωρίς λεφτά ουδεμία διαρθρωτική αλλαγή μπορεί να υπάρξει.

Το πακέτο
Τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ στο μεγαλύτερο μέρος τους και ο πρώτος, εκτός Ελλάδας, που τα πληροφορήθηκε επίσημα ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, την Παρασκευή το πρωί κατά τη συνάντηση που είχε με τον Σαμαρά στη Ρώμη. Γι’ αυτό και στην ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρονται εγκωμιαστικά σχόλια για την ελληνική πλευρά.
Το τετ α τετ των δύο ηγετών διήρκεσε μία ώρα. Εκτός από το θέμα της πορείας της ελληνικής οικονομίας, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αλλά και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, θέμα που απασχολεί έντονα τις δύο χώρες.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, από την ιταλική πρωθυπουργία το εξής: «Ο Μ. Μόντι εκθείασε το έργο που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιτελεί και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση, σταθεροποιώντας τη δημόσια οικονομία και εφαρμόζοντας όλες τις

Keywords
Τυχαία Θέματα